Greva generală a profesorilor a început pe 22 mai, iar în primă fază discuțiile dintre sindicaliști și guvernanți au fost mai mult sterile, fiind refuzate categoric. În a doua săptămână a acțiunii, însă, au apărut și compromisuri din partea executivului. Negocierile și schimburile de opinii din ultimele zile s-au purtat în jurul aceleiași propuneri: o creștere salarială de 1.000 de lei pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și de 400 de lei pentru cadrele nedidactice, valori brute. A fost deja emisă și o ordonanță de urgență în acest sens, una cu aplicabilitate de la 1 iunie 2023. Pentru aceasta, însă, există anumite dubii în privința constituționalității.
În plus, se promite și o majorare etapizată, în următorii trei ani, a salariilor tuturor celor 330.000 de angajați din Învățământ, prin Legea Salarizării, până la nivelul cerut de sindicaliști. Aceasta, însă, va fi stabilită cel mai devreme în iulie, la Ministerul Muncii, iar primele majorări salariale ar apărea de abia de la 1 ianuarie 2024.
Ca răspuns la propunerile guvernului, după anunțarea OUG-ului, Marius Ovidiu Nistor și Simion Hancescu, liderii celor două mari federații sindicale din învățământul preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, respectiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), au spus că, după primele discuții în teritoriu, răspunsul la această ofertă ar fi „nu”. Până marți, când ar urma să se reia cursurile, însă, vor mai exista consultări și va fi dat un răspuns mai amplu.
„Nu vom mai putea să evităm consecințe de tipul reprogramare examene sau prelungire an școlar”
Pe de o parte, guvernanții consideră că ultima lor ofertă, asumată și prin OUG, ar trebui să fie suficientă pentru ieșirea profesorilor din grevă. Profitând și de contextul în care au organizat briefingul de presă, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, ministra Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, au insistat pe „a fi luate cele mai bune decizii pentru elevi”. Cât despre avizul de favorabil legalitate, dar care constata că OUG-ul este neconstituțional, dat de Consiliul Legislativ, guvernanții au ținut să puncteze că acesta are „doar rol consultativ”.
„Cred că, având în vedere că aceste două acte normative răspund solicitărilor cadrelor didactice enunțate pe aproape întreg parcursul de discuții, este momentul ca toți să reușim să prioritizăm copiii, încheierea anului școlar în bune condiții și posibilitatea ca toți elevii din clasa a VIII și a XII să dea examenele naționale. Considerăm că această soluție, găsită împreună de guvern și federațiile sindicale, răspunde și nevoii de echitate în sistem pentru că, la debutanți, creșterea este de 25%. Pentru celelalte categorii, fiind creșteri variabile, vorbim de alte valori, dar nu mai mici de 18%. Sunt creșteri importante care arată grija guvernului ca salarizarea în educație să fie motivantă. (…) Vor fi etapizate în trei tranșe: 40% din 1 ianuarie 2023 și alte două tranșe egale în următorii doi ani”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.
În ceea ce privește strict OUG-ul cu măriri salariale adoptate încă din această lună, impactul bugetar ar fi de aproximativ 2,16 miliarde de lei. Creșterile se aplică la salariul de bază, ceea ce, tot potrivit acesteia, ar duce la creșteri și ale sporurilor, cum ar fi cele pentru dirigenție, învățământ special sau simultan, etc. Pentru a înțelege efectele propriu-zise ale viitoarei Legi a Salarizării, ar fi de așteptat discuțiile de la Ministerul Muncii, care ar trebui să înceapă propriu-zis undeva pe la mijlocul lunii iulie, când va exista și un document în acest sens. Până atunci, Budăi promite consultări mai intense cu sindicaliștii din Educație, dar nu numai, care vor începe cât de curând.
În cazul în care, marți, federațiile sindicale anunță că decizia lor este de a continua greva, Ligia Deca a spus că amânarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului nu mai rămâne doar o posibilitate, ci va fi aproape sigură. Chiar marți ar trebui să înceapă înscrierile la Evaluarea Națională. Perioada pentru înscriere la Bacalaureat, de altfel, deja a fost prelungită, iar modificări au apărut și în calendarul înscrierii la clasa pregătitoare și la evaluarea națională de la clasa a VI-a, amânată deja de două ori. La fel, ar putea fi prelungit și anul școlar până să poată fi încheiate toate mediile.
„Perioada de înscriere la Evaluarea Națională are loc între 6 și 9 iunie. În funcție de resursa umană disponibilă în fiecare unitate de învățământ, la momentul 6 iunie vom decide, similar cu perioada de înscriere la Bacalaureat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent. (…) În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către guvern se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecințe de tipul reprogramate examene sau prelungire an școlar. Cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecințe”, a mai răspuns Ligia Deca întrebărilor venite de la jurnaliști.
Răspunsul federațiilor sindicale
Răspunsul celor două mari federații sindicale a fost dat încă de dinainte ca cele două acte normative să fie emise. Pe scurt, reprezentanții acestora spun că, după consultările din teritoriu, oferta a fost respinsă.
„Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «SPIRU HARET», în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu accepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest”, au transmis cele două federații.
Detalii de la liderii de sindicate din Timiș
Sindicatele din Timiș rămân consecvente și doresc continuarea grevei, însă depind și de deciziile luate la nivel național, atât la din partea guvernului, cât și a federațiilor la care sunt afiliate. În aceste zile libere, cele patru sindicate continuă să centralizeze datele privitoare la numărul de participanți la grevă, aflat în continuă fluctuație în ultimele două săptămâni. Au existat continuu noi membri care s-au alăturat grevei, însă o parte a acestora, în mod special personal nedidactic, s-au și retras. Pentru „nedidactic”, neplata salariilor pe perioada grevei – de altfel, foarte mici – a reprezentat o constrângere destul de importantă. Totuși, ar exista și profesori cu venituri ceva mai mari – care, implicit, ar fi putut rezista mai mult timp neplătiți – care s-au retras.
„În cadrul acelei ordonanțe de urgență apar mari discrepanțe. Pare un document care este făcut de cineva care nu ar avea rang de ministru, prim-ministru, de oameni care ar trebui să fie corecți. Este, practic, o minciună. Acest lucru este pedepsit de cadrele didactice. Probabil vor fi și mai mulți în grevă. Sumele sunt cum sunt, dar faptul că au mințit, că nu s-au ținut de cuvânt. Noi am cerut 25%. Măriri salariale s-au făcut, dar nu s-a discutat nimic de Legea Salarizării, de viitor. S-a spus așa, în mare, că în trei ani se va ajunge la salariul cerut. Or, lucrurile astea nu au fost discutate de liderii noștri în nicio situație”, a declarat pentru Tion Virgil Popescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Timiș.
Practic, deși se vorbea de „o creștere de 1.000 de lei de lei a salariilor profesorilor”, fiind vorba de sume brute, majorarea netă ar fi de aproximativ 580 de lei. În contextul unei inflații destul de mari, aceasta nu ar răspunde nevoilor profesorilor, spun sindicaliștii. În aceeași situație, dar cu majorări și mai mici, de sub 250 de lei, se găsesc și cadrele nedidactice, care au mai beneficiat și săptămâna trecută de o majorare de câteva procente, aproximativ 9%, a salariilor, una care trebuia aplicată încă de anul trecut.
„Și la noi este același fenomen de respingere. Respingerea nu este doar din cauza ofertei în sine, cât pentru modul în care acești guvernanți au ales să se comporte. S-a vorbit și la toate mitingurile, s-a strigat, despre respect. Acest lucru nu l-au arătat nici prim-ministrul, nici purtătorul de cuvânt al guvernului, nici chiar președintele. (…) Consiliul Legislativ a spus că este neconstituțională deoarece nu este menționată data de la care începe calculul și este precizat doar anul 2023, este și această problemă asupra legalității ordonanței de urgență. Minciuna aceasta cu «răspunde tuturor revendicărilor sindicale» este o mare minciună, încât revendicările au fost mai multe. Practic, ceea ce s-a făcut prin această ordonanță a fost ca rezultat o actualizare cu rata inflației”, a spus pentru Tion și Marius Lobază, vicepreședintele Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș.
Doresc continuarea grevei și cei de la Sindicatul „Paul Popescu Neveanu”. Aceștia, însă, sunt nemulțumiți că există colegi de-ai lor care doresc să iasă din grevă. Dacă pentru personalul nedidactic ar fi de înțeles această decizie, nu la fel de multe argumente au și profesorii, în special cei cu venituri mai mari, consideră Radu Bilavu, președintele acestei organizații.
„Totul depinde de oameni. Este o problemă, ei (guvernanții – n.r.) au promis că dau salariul mediu brut pentru debutanți, însă îl vor da în trei rate. Acum, sigur, sunt tot felul de calcule. Acum ne-au dat undeva la 585 de lei la salariu (cel de bază – n.r.), dar sunt diferite grade și se calculează diferit, pentru unii mai mult, pentru alții mai puțin. Oricum, nu suntem mulțumiți, noi rămânem la 1.000 de lei net, care să se adauge la salariul de bază. Până marți nu putem decât să facem o evaluare a numărului de membri de sindicat – și nemembri, există și de aceștia – care rămân în grevă. Dacă ei se mulțumesc și nu mai rămânem majoritari (cei care doresc continuarea grevei – n.r.), adică dacă rămânem la sub 50% la nivel național, se încheie totul. Dacă oamenii continuă, atunci automat continuăm greva și, implicit, negocierile. (…) Ar fi păcat să nu continuăm. Era (este – n.r.) singurul moment când se putea face grevă, pentru că nu era semnat contractul colectiv de muncă. Cei care acum semnează pentru ieșirea din grevă ar putea să regrete peste ceva timp această decizie. (…) Dar nu le putem impune nimic. Tocmai de aceea, noi le-am trimis tuturor colegilor OUG-ul. Au termen până marți, la ora 9:00, să îl studieze cu atenție, să nu se grăbească. Din punctul nostru de vedere, noi îi sprijinim dacă aleg să rămână în grevă”, a declarat pentru Tion Radu Bilavu, președintele Sindicatului „Paul Popescu Neveanu”.
Andreea Iacobescu, lidera celui de-al patrulea sindicat din Timiș, Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație (SOLE) Timiș, nu a putut fi contactată telefonic până la momentul redactării acestui articol. SOLE, la fel ca Sindicatul „Paul Popescu Neveanu” și Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș sunt afiliate la FSLI. Sindicatul „Spiru Haret” ține de federația cu aceleași nume de la nivel național.
Vă amintim că, pe 22 mai, peste 3.500 de profesori și alți angajați ai școlilor din Timiș au intrat în grevă generală, după ce cu câteva zile înainte organizaseră și o grevă de avertisment. Între timp, la Timișoara au fost organizate și proteste și chiar și un „marș al demnității”. În primă fază, numărul a continuat să crească, dar a urmat o perioadă în care unii au renunțat. Niciunul dintre sindicate nu ne-a putut spune cu exactitate câți membri au mai rămas în grevă, dar aceste cifre ar urma să fie disponibile marți. Singurul care s-a încumetat să vehiculeze o estimare cu numărul profesorilor timișeni rămași în grevă a fost Virgil Popescu: „aproximativ 2.500”. Cifra, însă, a fost contestată de ceilalți doi lideri contactați de Tion.
Pe aceeași temă:
Peste 40% dintre profesorii din Timiș vor participa la greva generală care începe luni
VIDEO. Angajații timișeni din Educație au protestat din nou în fața prefecturii
VIDEO. „Marșul demnității”. Profesorii și-au strigat nemulțumirile și pe străzile Timișoarei
Trimite articolul
XEu tot nu inteleg cum indrazneste “seful” statului impreuna cu guWernerul său sa “puna in pericol” atat absolventii cat si zecile(sutele?) de mii de copii ai cadrelor didactice care au suportat zeci de ani salarizarea in bataie de joc. Despre punerea in pericol a viitorului tarii prin atata “romanie educata” si reforme peste reforme nu mai zic nimic. acum. dar o sa zic… de privatizarea mascata prin “legile educatiei”. si de propaganda din scoli o sa zic. si de chestionarele nesimtite varate ilegal pe gat elevilor fara acordul parintilor asa cum prevede legea. si de altele, desigur.
ps: promisiuni 🤣😂🤣
pps “partikip”. mai “partikipa” cineva?
#🤪
Oamenii n-o sa va ierte pt santajul ordinar, e limpede ca va folositi de copii sa fortati mana jegoasa a politicienilor. Uitati-va in jurul vostru … cate din ‘cadrele didactice’ sunt rebuturi profesionale? Enorm de multi! De ce nu cereti reformare, copiii sunt din ce in ce mai putini. Cereti asanarea programelor scolare, reducerea corpului profesoral si acceptati cresterea normei didactice (un profesor in Polonia are norma aproape dubla!) si apoi cereti lefuri duble din toamna. Daca nu primiti blocati inceputul de an scolar, nu blocati incheierea si examenele!
-
zic ca a fost destula reformare. pana au ajuns elevii si parintii sa scuipe seminte in cap profilor. asta fiind cazul fericit cu scuipatul semintelor daca stii cum zic. cat despre fortat mana, doar in ultimul an, de cate ori s-a incercat o discutie civilizata fara niciun rezultat, “profesore”? iar cine ia macar nota minima necesara pentru titularizare(7 adica pt cine nu stie) dand examen din toata materia de faculta nu prea are cum sa fie rebut profesional, intelegi? cat despre suplinitori… pai zic ca vine cine nu gaseste altceva de lucru, “profesore”🤪 la asa salarii. Iar despre aia scarbiti de sistemul de invatamant, a cui o fi vina ca s-au scarbit? oare au si ei copii pe care tre’ sa-i creasca din salarii de mizerie? au si ei rate la banci? ceva probleme de sanatate? au si ei nevoie de o haina noua nu de la second?
Despre “calitate”: in scoala nu se da salariu pe calitate mai ridicata sau mai scazuta dincolo de gradele didactice si vechimea care presupune ceva experienta, zic, caci pentru asigurarea “calitatii” exista inspectorii scolari, ințaleji “profesore”? cum isi face inspectia asta treaba? intreaba pe inspectoru’ joianis. mai vezi si directorii de scoli cine sunt, cum sunt platiti, ce fac…
si in plus n-ai cum sa faci din k.t bici si sa mai si pocneasca. Ei, cand neobrazatii care vad pe profi drept slugile lor personale ce au datoria sa le educe copiii oricat de prost ar fi platiti vor intelege ca “slugile” astea nu pot compensa anti-educatia facuta de “parinti” si societate, o sa fie o tzara mai bine. “profesore”, cred ca ai dreptate daca chiar esti profesor, sunt unii rebuturi… dar la unii le mai trebuie si o oglinda…si lasa vrajelile cu polonia, ia fa-ne niste comparatii la nivel de ue cu salarii, norme, conditii de munca etc. Nu ne faci? de ce nu?
#🤪
-
Ne-vrajitule, vechimea nu iti garanteaza ca un profesor e mai bun ci mai degraba mai senil 🤪
E clar ca salariile din educatie sunt jenante dar o crestere cu 25% e o aberatie, socialism cu acte in regula. Performantele unui profesor sunt performantele copiilor pe care-i pregateste, capici? De-aia zic ca unii merita 100% iar altii trebuie lasati la vatra. Adica reformare sistemului.
O alta chestie – tu vezi vreun grevist sa ceara depolitizarea sistemului? Directorii taie si spanzura, aduc pe cine vor ei, blocheaza posturi, etc Despre inspectori nu mai vorbim, toti din marea familie.. cat despre ‘neobrazatii’ care-si permit sa ceara socoteala profesorilor cred ca au tot dreptul. Pentru ca le platesc salariile.
In rest, greva e pe placul finantelor pt ca nu trebuie sa le plateasca salariile. La fel ca si inflatia si mentinerea schemei compensatorii care aduce mai mult in pusculitza…-
Asa asa! ia sa-i plateasca neobrazatii de parinti pe profesori. Toata lumea la scoli particulare si cu asta basta! Costa mult oare? Sa vezi atunci romania “educata”. sau esuata, da’ nu mai conteaza, kapitalism! de dreapta! prin noi insine!🤪
Daca o crestere cu 25% e socialism si asta dupa ani de zile in care nu s-au marit salariile dar inflatia doar in ultimii 3 ani a trecut de 25%, atunci zic ca nici kapitalismu’ nu suna chiar bine, inteleji “profesore”?
ps: te-ai mai pus la punct cu norma didactica sau tot prostiile de le-ai zis cu polonia le crezi?
#nu mai mancati… orice zboara.
#🤪
-
Amice, tu de fapt nu spui nimic. Bati campii fara gratie desi recunosc ca esti usor simpatic . Norma didactica de 36 ore pentru un profesor de sport din polonia o stiu de la sursa. Apropo, tu ce surse folosesti?
ps: am doi adolescenti la un liceu de ‘top’ din tm – profesorii sunt o adunatura de plafonati si frustrati (cu cateva exceptii notabile).Pot accepta ca ei culeg ce s-a semanat in gimnaziu: goana dupa note, departajare la sutimi la o pseudo-evaluare.Ajungand la liceu si dand peste aceasta fauna, copiii au cea mai fireasca reactie de repulsie si reject
Deci prietene – e loc de reformat sistemul cat china! Sustin profesorii de buna calitate si bine platiti si nu mariri generale bazate pe un santaj ordinar! -
despre sursele tale sigure… aia e problema cu astia foarte siguri pe ei: spun prostii pe banda rulanta cu multa siguranta😂
ps nu suntem nici amici nici prieteni. eu sunt mai pretentios la amicitii
#🤪
-
-
-
Nu-ti convine, poti sa pleci. Nu te tine nimeni in sistem. Ce, altundeva nu-ti gasesti de lucru? Nu frecati voi copiii cum vreti.
-
Asa e! in special nickname-ul! si esti si foarte simpatic🤪
-
-
Fa aceeasi comparatie si la angajatii din privat. Cei care va platesc salariile. Si care, ca “debutanti”, nu primesc salariul mediu pe economie. Si lucreaza 8-12 ore pe si, nu au timp de pregatiri nefiscalizate si nici nu au de la cine sa ceara bani cum faceti voi de la parinti. Ei sunt parintii care va platesc salariul si tot de la ei cereti. Macar de ati fi capabili sa educati copii.. varza!
-
ce note ai avut la scoala? la ce liceu ai fost? ai copiat de multe ori?
intreb ca chiar oare ca n-ai avut profi prea straluciti, dar poate nu-i vina lor, poate n-ai prea pus tu mana pe carte. Sau o fi genetica, si asta se poate.
-
Note mari. Am facut si o facultate quality si lucrez in privat pe bani frumosi. Am prins alte timpuri, cand inca se invata in scoli. N-am facut pregatiri, n-a fost “nevoie”. Nu m-am bagat in invatamant sa incerc sa obtin un post cu nota 5 la examenul de titularizare cum banuiesc ca ai facut tu. Vad ca ataci, argumente nu ai.
-
-
si atunci de ce scrii prapastii? care e treaba cu nr. de ore? cat e norma didactica prin lume? DE CE?
o ora de cüratat cartofi e echivalenta cu o ora de ti
tuns, sau de facut betoane sau cu o ora de epuizare neuropshihica? Un instalator mai lucra si “pe langa”? fiscalizat? dar un zugrav? dar un frizer? dar un electrician? etc.
in ce tara te titularizezi cu 5, ca eu nu cunosc? 🤣😂🤣#faculta “quality” – ‘ai dă capu’ meu🤣😂🤣😂. ‘telectualule…
zau ca nu se vede. Acum intelegi de ce te-am intrebat? sau poate ca emotia iti intuneca judecata, si asta se poate, si atunci notele alea au fost cam degeaba. sau au fost pe “tocit”, si asta se poate, ca nu pari sa intelegi multe despre un sistem complex cum e scoala in care e implicata nu doar societatea romaneasca, ci si impuneri ale bancii mondiale si fmi, da’ cred ca aici te pierd complet, este?😜Nu sunteti in stare… pai da mă, k.t, bici, pocnit…stii?
#quality 😂🤣😂
#🤪
-
Tu scrie? Sau ca la manele? Analfabet functional
-
@aditza, Lasa si tu un rand gol inainte sa te semnezi, macar atat sa fi invatat acolo la vest la info daca in scoala medie nu v-a invatat 🤣😂🤣
-
-
-
Bravo,asa se face greva,in momente cheie,in sfarsit s-au desteptat!Sustin,orice e impotriva imbuibatilor care se prefac ca sunt responsabili si conduc tara.
Profesorii ar trebui platiti dupa performantele scolii. Si aici este vorba, in particular, despre liceu.
Daca procentul de promovabilitate la Bacalaureat este de 100, de acord, 1000 de euro net, onoruri, fanfara, tot ce vreti…
Dar daca procentul este 0, atunci multumiti-va, fratii mei, cu salariul minim pe economie, ca nu sunteti capabili decat sa pierdeti vremea la catedra sau aiurea, cum va place…
Am copil care asteapta Bacalureatul. Am vazut, in timpul liceului profesori care au chiulit la greu de la orele lui.
Pana si profa de sport si-a tinut orele online, dand comenzi in fata camerei, in timp ce sedea intr-un scaun de gamer.
Nu asa se face, nemultumitilor!
-
si profesorii is dezamagiti. si de parinti si de elevi. si de guwernanti.
elevii au vreo responsabilitate in treaba asta cu invatatul? alta decat sa faca absolut orice altceva decat sa-si dea interesul pentru a invata? dar parintii? oare aia care nu iau bac-ul cat timp petrec invatand? (jucatu’ pe telefon in timpul orelor nu se pune ca timp de invatare)(#🤪)^4
-
Cine se ocupa de educatia elevilor cat timp elevii sunt la scoala? Si de ce dascalii nu mai stiu sa se impuna in fata elevilor si nu mai au nicio autoritate? Cine accepta ca elevii sa se joace pe telefon in timpul orelor? Toata lumea, parinti, profesori, elevi, nu-i asa? Stiu ca nu este usor pentru profesori si ca nu se mai poate face ordine in clasa cu liniarul la palma, ca acum 40-50 de ani. Dar, intre timp, s-a mai gandit cineva, de la suplinitor pana la ministru, la o solutie, la o noua abordare? NU. Ca timpul trece, leafa merge…
-
pana sa te uiti la responsabilitatea altuia, ai grija sa o indeplinesti pe a ta. ca e democratie, intelegi? deci poporul e responsabil, ca el alege. pe baza de promisiuni de politici publice(“educatia si sanatatea nu e o prioritate” – iti suna cunoscut?), de vrajeli, de emotii cu huuuoo ailalti. pari exact genul de pretentios indiferent la ce e in jur. democratie inseamna sa-ti pese, sa protestezi si cand nu e strict vb de tine si categoria din care faci TU parte. n-ai decat sa fii dezamagit, nu ajuta la nimic daca te-ai fi solidarizat cu altii in ultimii 30 de ani(ca si ceilalti “cetateni”, desigur) alta ar fi fost situatia. dar cu fiecare in modul ” eu, mie, acum, imi convine/ nu-mi convine, ma afecteaza pe mine sau nu” iaca, suporti consecintele “democratiei” Descürca-te! prin tine insuti! de dreapta! Aaa, nu e bine cand nu-ti iese? pai… #ghinion. #pățăsti. de ce i-ar pasa cuiva de tine daca tie nu-ti pasa de el de zeci de ani? dar sunt sigur ca nu intelegi, astora “dezamagiti’ li se pare normal ca unii sa aiba obligatii fața de ei fara ca reciproca sa fie valida. Sau… da-i in judecata pe profesori. Sau statul, si asta se poate. #”Succesuri!”
De ce toti pretentiosii nu se fac ei profesori dar se plang ca nu prea mai raman oameni capabili in invatamant? Aaa, pretentiosii au doar pretentii, altiisunt obligati! sa suporte “leafa” si conditiile din invatamant, dar nu ei, ei doar se dau dezamagiti ca nu gasesc niste sclavi. Dap, cei mai capabili se vor grabi sa le satisfaca pretentiile.l, sa se sacrifice. pe salarii de facut chiftele la magazinul de “mobila”.#dezbina si stapaneste
#🤪
-
-
-
dupa logica ta profesorii de la liceele cu 100% promovati cu 5 pe linie, ar trebui sa aibe un salar mai mare decat unul de la un liceu cu 90% promovati dar media pe scoala 9+. nu conteaza cat sunt de buni, conteaza ca sunt multi.
multi factori care influenteaza nivelul liceului nu sunt influentati de profesori. ii ca si cum ti-as da salar proportional cu numarul de banane din piata.
“Am vazut, in timpul liceului profesori care au chiulit la greu de la orele lui.” ce s-a schimbat scoala de cand am fost eu, de obicei chiuleau copiii.
“Pana si profa de sport si-a tinut orele online, dand comenzi in fata camerei, in timp ce sedea intr-un scaun de gamer.”
– aici nu inteleg problema exact, ca dadea comenzi? sau ca era scaunul de gaymer? tu cum ai fi facut? ai fi dat comenzi gafaind si tu? sau doar stateai pe un taburet?si tu astepti bac-ul cu copilul? sau doar copilul asteapta singur?
p.s. educatia incepe de acasa, nu-ti arunci plodul la scoala si il scoti dupa 12 ani, gata telectual.
-
inca ar fi ceva treaba cu “aruncatu” la scoala(ma gandesc de ex la o scoala iezuita, sau la un “pension” de fete), numa’ ca in cei 12 ani toata societatea inclusiv parintii lupta activ sa faca plodului anti-educatie, de la “valorile” promovate pe toate canalele(bani fara munca fiind pe primul loc, tupeul, calcatu’ pe cap a celorlalti, invarteala si datul din coate, dispretul ori maxim indiferenta fata de “aproapele” care e mai ghinionist, hăhăiala ghiolbaneasca etc) pana la exemplul personal de comportament.
#traficul e un indicator bun al “educatiei” date zilnic de parinti copiilor.
-
1. De fapt ce vrei sa spui? Ca te pricepi ca tot romanul la calculat salarii? Ca ai descoperit rata de schimb leu-banana? Vino cu ceva concert!
2. Am vazut profi de sport care in pandemie, faceau exercitiile la camera, impreuna cu elevii. Sa se vada cum se face. Nu scaunul era important, daca doar atat te duce mintea si atat poti intelege.
3. Ce-a fost asta cu educatia? Incepi sa suni ca unul care face politica pentru interesul propriu. Da, sunt alaturi de copilul meu care asteapta cu o emotie greu de pus in cuvinte Bacalaureatul. Am fost alaturi de el din prima lui zi de viata. Fara bone filipineze, gradinite sofisticate si meditatori pretiosi.
-
-
Elevul daca nu invata, este.. problema si greseala elevului. Profesorul preda materia. Dar nu poate tine AKM-ul la tampla ca loaza sa invete. Profesorul nu tine loc de parinte. Daca parintele nu sta cu joarda si lasa elevul in suc propriu, nu e cu nimic vina profesorului
“În Timiș, se reia numărătoarea participanților” – cine nu e prezent e sanctionat ca spargator de greva?
Prietenul de la PNL, proVenit din rândul profesorilor universitari, ne spune că unii rectori politicieni au păreri guvernamentale… https://www.ziuadevest.ro/deputatul-pnl-marilen-pirtea-rector-al-universitatii-de-vest-din-timisoara-situatia-din-educatie-se-poate-debloca-guvernul-condus-de-premierul-nicolae-ciuca-a-reactionat-rapid-si-proactiv/?amp=1
-
Pai practic nu era si Todorel la comunisti?
As vrea sa știu CE STUDII ARE UN DOMN CU PENSIE SPECIALA?EU sunt profesor:45 de ani vechime,liceu pedagogic 5 ani,fac de 4 ani,masterat de 2 ani,STUDII LA STAT,grad didactic 1…..muncesc peste norma mea didactică,constant plec la ora 15:00 din liceu,ședințe cu părinții,de la ora 18:30-20:00,etc……Am un salariu de MIZERIE,sub 5000 lei,NET.VOI AVEA O PENSIE”SPECIALA”….VREO 3000 lei,…..UNDE-I RESPECTUL ????
-
“CUM INDRAZNESTI!?!?”
Poate vrei si sa bei vin de la castel Mimi de la Bulboaca? si poate vrei si sa te deplasezi pana acolo cu avion privat?!?Respectul… si-a luat Țanca Uraganul un lamborghini. GALBEN! Tot galben mi-as lua si eu, deci gandesc cam ca Tanca?!?🤣😂🤣 Acolo e respectul. Pe tiktok. La “influenceri”. Producatori de “content”, ce stii tu! “Content”, auzi? Acolo gresesti! bine, si “investitii” in bitcoin! passive income! neaparat passive.
ps: totusi, de cüriozitate, cu cine ai votat? cu base de 2 ori si cu joianis tot de 2? zic ca nu mai avem nevoie de profesori deoarece:
#scoala romaneasca produce tampiti
#gasim pe net de la papadie la Herodot(asta cred ca era ceva influencer antic, nu mai e la moda deci)#sanatatea si educatia nu sunt prioritare!
#romania educata
#legile educatiei#aria cercului
societatea nu mai respecta cultura, bunul simt, onestitatea. in ultima instanta, mai conteaza si cine te respecta si pentru ce. ultimul sa ramana respectil de sine, si tot e ceva. in rest, omul e sub vremi si nu invers.
#🤪
-
Ati gresit tzara, ca noi, restul. In tzara asta nu exista respect. Domnul cu pensie speciala e repetentul clasei, analfabetul care va r^de’n nas.
Mișcarea e strict politică. Universitarii tac. Hadăr este exponentul indiferenței universitare față de calitatea învățământului. Majoritatea sindicalistă din universități e formată din femeile de serviciu și o parte din auxiliar. Primesc ceva bomboane de Crăciun, niciodată respectul meritat. În măreața mișcare de acum nu s-a pomenit nimic despre nesimțirea rectorilor și senatelor universitare. Rectori pe viață, măreți oameni politici, nulități academice, istoria ne amintește de măgarul senator – azi avem și studentul senator. Mișcarea de azi nu pomenește de faptul că didacticul auxiliar din universități nu are drept de vot în alegerea rectorilor, deși auxiliarii sunt parte a comunității universitare iar rectorul nu e ales pentru performanța academică ci pentru cea administrativă. O parte din vremelnicii puștani studenți – aleg rectorul. Auxiliarii nu au spor de stres, nici un profesor sau lider sindical nu a pomenit asta, în marea mișcare actuală…
1. Cum rămâne cu recuperarea materiei nepredate în toată acesta perioadă? A rămas foarte mult de recuperat …Interesează pe cineva educația copiilor ?
2. Cum rămâne cu situația mizerabilă a sălilor de clasă ? A cerut cineva bani și pentru dotări ?
3. De ce copiii repetenți promovează clasa, iar peste ani ajung politicieni ?!
4. De ce copiii problematici nu sunt exmatriculați ?! Interesează pe cineva siguranța copiilor și chiar și a profesorilor ?
-
1.cam ca in 2 ani de pandemie unde parintii au acceptat reguli tampite fara sa zica nimic
2. vb cu frigz(mai ales ca are reprezentanti in consiliile scolilor)
3. repetitio est mater studiorum.
4. unde-i lege nu-i tocmeala. #tontipentrujustitie. da’ poti sa faci o vizita la cabinetu parlamentarului care te reprezinta,mai schimbati o vorba.5.luati-va de guvernanti, nu de profi. Altfel e ca si cum te-ai lua de brutari ca fac greva si n-ai tu paine sa mananci, ba chiar de pe margine mai si decizi tu pentru ei cat “merita”(aplicabil la orice domeniu, nu neaparat panificatie). Sau…privatizam invatamantul! le aratam noi la papagalii aia din sua cum se fac bani din scoala, nu numa’ la nivel universitate; ia sa fie credite si pentru cls 1…4, cine are noroc, are, cine nu…#ghinion
ps ce a facut “cetateanul” in timp ce salariul de debutant a scazut usurel de la 2xminim pe economie la 1.55xminim pe economie? s-a simtit bine, satisfacut? a votat “sanatatea si educatia nu sunt prioritare”? a votat romania norrrrmala? educata? bine atunci! inseamna ca e democratie cred. sau poate e…
#🤪 ?
#educata