Sindicaliștii sunt speriați că primăriile ar putea refuza să mai deconteze, începând din ianuarie 2025, salariile profesorilor navetiști. Autoritățile locale ar invocat o notă primită de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice, bazată pe ordonanța „trenuleț” de austeritate. De aceea, reprezentanții profesorilor îi cer prefectului Mihai Ritivoiu să ia măsuri, atenționând în primul rând AJFP Timiș.
„În aceste zile, având în vedere dispozițiile art. LI alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă nr. 156/2024 (…), autoritățile administrației publice locale au transmis unităților de învățământ (…) că nu se mai decontează cheltuielile de transport pentru personalul didactic care nu are locul de muncă în localitatea de domiciliu/reședință”, se arată în adresa trimisă de SIP Timiș.
Potrivit lui Marius Lobază, secretarul executiv al sindicatului, în Timiș încă nicio primărie nu a informat școlile despre nedecontarea cheltuielilor de transport ale elevilor. Situația reală, însă, se va vedea de abia în februarie, după ce profesorii primesc salariile pe luna ianuarie. Ulterior, rămân de urmărit și bugetele locale pe anul 2025, dacă acestea cuprind sau nu aceste cheltuieli.
Ce i se cere prefectului?
Primăriile sunt cele care, potrivit legii, decontează transportul profesorilor navetiști. Sindicaliștii vorbesc despre mai multe prevederi legale care le-ar da dreptate. Atât cele privind amânarea unor măsuri din ordonanța „trenuleț”, cât și din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, Ordinul ministrului educației nr. 6072/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 569/2015.
„În aceste condiții, având în vedere atribuțiile care revin prefectului (…), vă rugăm să interveniți și să atenționați Administrația județeană a Finanțelor Publice Timiș că prorogarea aplicării dispozițiilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023 nu are drept consecință nedecontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic, ci doar nedecontarea (până la momentul aplicării prevederilor acestui articol de lege), de la bugetul de stat, din finanțarea de bază. Însă, decontarea acestui tip de cheltuieli trebuie asigurată din fondurile alocate de autoritățile administrației publice locale (…)”, se arată în nota adresată prefectului.
Acestuia i se cere să atenționeze și primăriile de acest lucru.
Există deja o stare de nemulțumire
În final, sindicaliștii vorbesc și despre amânarea creșterilor salariale promise. Existând deja o stare de nemulțumire, nedecontarea transportului ar putea alimenta-o, de aici rezultând posibilitatea folosirii „mijloacelor specifice de acțiune sindicală”.
„Aveți competența legală de a preveni tensiunile sociale și este de datoria noastră să atragem atenția asupra faptului că, în contextul măsurilor de austeritate impuse prin O.U.G. nr. 156/2024 și al nerespectării promisiunilor guvernamentale de majorare a salariilor personalului din învățământ în anul 2025, starea de nemulțumire a personalului din educație a crescut.
Menționăm că și în anul 2024 a fost prorogată intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, prin art. XXVI alin. 1 lit. e) din O.U.G. nr. 115/2023, până la data de 01.09.2025, însă nu au existat dificultăți de decontare a navetei potrivit Normelor metodologice anexă la H.G. nr. 569/2015.
Or, dacă autoritățile administrației locale, indiferent din ce motiv, vor refuza să deconteze aceste cheltuieli de navetă, starea de nemulțumire în rândul angajaților din educație se va accentua și vom recurge la mijloacele specifice de acțiune sindicală pe care membrii noștri de sindicat le vor stabili, pentru apărarea drepturilor și intereselor lor legitime”, conchid reprezentanții sindicatului.
Vă amintim, sindicatele au avut o acțiune largă de protest la finalului anului școlar 2022-2023. În Timiș, cu acea ocazie a fost organizat și „Marșul Demnității”. Atunci, până la urmă, după angajamentele luate la nivel național, protestele s-au potolit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!