Începutul de an şcolar trebuia să îi găsescă pe elevii Liceului de Arte din Timişoara în noua clădire de pe bulevardul Liviu Rebreanu, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Atât părinţii, cât şi reprezentanţii Liceului de Arte susţin că imobilul nu oferă condiţii potrivite pentru desfăşurarea orelor unui liceu vocaţional. În data de 31 septembrie a expirat şi contractul de închiriere semnat între Primăria Timişoara şi fundaţia Caritatea, proprietarul imobilului. După o serie de discuţii şi negocieri, elevii învaţă tot în clădirea retrocedată din centrul oraşului.
Săptămâna trecută, liderii sindicatului Spiru Haret din Timiş au decis să atace în instanţă decizia consiliului local de a muta Liceul de Arte din Timişoara din clădirea retrocedată din centrul oraşului în clădirea de pe bulvarul Liviu Rebreanu. „Hotarârea a fost luată abuziv, în sensul că proprietarul este dispus să lase să funcţioneze liceul acolo fără niciun fel de chirie în acest an şcolar până se rezolvă problema unui spaţiu adecvat unui liceu de arte platice pentru că, ceea ce este la Şcoala nr. 9, ca spaţiu este insuficient şi inadecvat”, ne-a spus liderul sindicatului Spiru Haret din Timiş, Virgil Popescu.
Reprezentanţii municipalităţii au însă o cu totul altă poziţie. „Ei nu mai au contract de închiriere acolo, unde să stea. Ce să atace în instanţă? Cine să atace? Nu ştiu cine e Spiru Haret. E treaba dumnealor, să le plătească chiria dumnealor, noi avem hotărâre de consiliu local că nu mai plătim utilităţi şi că nu facem contract de închiriere pentru locaţia din Eminescu. Punct”, ne-a spus Martin Staia, şeful de la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Timişoara.
Acesta spune însă că, dacă reprezentanţii liceului plătesc utilităţile, pot rămâne în clădirea retrocedată din centrul oraşului. „Hotărârea de consiliu a fost validată de prefectură, nu ştiu în ce au atacat sau în ce nu au atacat. Ca atare trebuie pusă în aplicare. Am fost săptămâna trecută la sediul Liceului de Arte la o discuţie cu Fundaţia Caritatea, cu Liceul de Arte şi cu Inspectoratul Şcolar. Este clar că ei nu ar dori să se mute de acolo. Eu am spus că, cu Jandarmeria nu o să-i mut de acolo, dacă nu ocazionează cheltuieli cu funcţionarea în acea clădire. Se pune în discuţie dacă fundaţia Caritatea le va acorda pentru un an, cu chirie zero, să locuiască acolo şi din surse proprii sau din sponsorizări îşi vor plăti utilităţile. În condiţiile astea, consider că hotărârea consiliului local, dacă nu este pusă în aplicare, negenerând cheltuieli pentru primărie şi consiliu local, pot să stea acolo”, a mai spus Martin Staia, şeful de la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Timişoara.
Propunerea nu îi mulţumeşte însă în totalitate pe reprezentanţii Liceului de Arte din Timişoara, atâta vreme cât în imoblilul de pe Liviu Rebreanu destinat liceului se vor achita utilităţile. “Aşteptăm hotărârea din 25 octombrie a justiţiei. Deocamdată stăm aşa în expectativă… În momentul în care fundaţia Caritatea ne lasă cu chirie zero aici, se pot face multe: clădirea de dincolo poate fi închiriată şi o parte din utilităţi să fie achitate aşa, se poate primăria să ne plătească utilităţile în momentul în care nu mai pot să argumenteze că ne plătesc chirie mare că nu va mai exista chiria, sunt multe”, ne-a spus profesoara Delia Georgescu, liderul de sindicat al Liceului de Arte din Timişoara.
Elevii Liceului de Arte pot ramane in centrul orasului daca isi rezolva problema cu utilitatile
Citiți principiile noastre de moderare aici!