Pornită spre mediul universitar la doar 17 ani, în 1951, din Arad, Coleta de Sabata şi-a realizat visul de a deveni inginer, chiar dacă „nu am văzut până atunci niciodată cum arată de fapt un inginer”, după cum spune chiar aceasta. A avut sprijinul părinţilor, s-a luptat cu un sistem comunist opac şi a reuşit să intre la facultate la Timişoara. Deşi cariera trebuia să o ducă spre alte meleaguri, ea a urmat calea didactică universitară şi a preluat un post de preparator universitar.
A fost punctul de pornire de la care a plecat pentru a se impune într-o lume în care bărbaţii fac legea, domeniul universitar ~real”, şi a devenit chiar rectorul universităţii care i-a dat direcţia în carieră şi în viaţă. Ea a condus Universitatea Politehnica Timişoara între 1981 şi 1989.
„Când am terminat liceul, tata m-a întrebat ce vreau să fac, iar eu i-am spus că vreau să devin inginer. Deşi nu ştiam multe lucruri despre aceasta. Tata a spus că tinerii întotdeauna văd mai bine viitorul şi m-a susţinut. M-am înscris la Universitatea Politehnica. Au urmat cinci ani în care am muncit cât n-am muncit în întreaga mea viață. Am avut șansa rară de a avea profesori excepționali”, a declarat, joi, Coleta de Sabata.
După ce a renunţat la catedra de la Fizică, a avut o viaţă plină în continuare. Joi, la sala mare a Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara, foştii colegi, profesori universitari, au sărbătorit-o pe doamna Coleta la împlinirea vârstei de 80 de ani.
Pentru respectul pe care şi l-a creat, ea a fost premiată de foştii colegi. Printre aceştia, inclusiv actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, fost, la rândul său, rector al UPT. El i-a dăruit octogenarei o plachetă cu efigia lui Traian Lalescu. De asemenea, actualul rector, Viorel Şerban, i-a dăruit doamnei un volum de istorie.
„Această carte pe care v-o ofer este un îndemn la muncă, poate acțiunea unui roman pe care intenționați să-l scrieți se va petrece și în acest loc”, a precizat Viorel Şerban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!