Peste 100 de medici de familie și din ambulatoriile de specialitate au cerut modificarea alocării bugetare pe anul acesta. De luni, de când cadrele medicale au pichetat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, nu s-a produs nicio schimbare în atitudinea decidenților din guvern. Miercuri, reprezentanții medicilor au depus și un memoriu la Prefectura Timiș în speranța că vor obține revendicările: același preț pe punctul de consultație și per capita ca și anul trecut.
Medicii spun că au ajuns la capătul răbdării și că nu au cum să se descurce cu noile alocări bugetare, prevăzute de ordinele scoase la consultare publică de către guvern. Cadrele medicale au ieșit și miercuri în stradă, supărați că nu sunt luați în seamă de autoritățile de la nivel central. Alături de ei au fost și câțiva dintre pacienții pe care îi tratează.
„Tot ce lovește în medici, lovește și în populația țării. Crește prețul pe piață, piețarii cresc prețul și ei și tot populația suportă. Medicul de familie, atât mai avem. Medicul de familie care nu ne ia bani. Dacă plătim și aici, cu pensiile noastre amărâte, ce facem?”, a declarat pentru Tion un domn pensionar, care a venit să susțină medicii ieșiți la protest.
Au fost peste 100 de medici de familie și specialiști din ambulatorii care au scandat în fața Prefecturii Timiș. Oamenii au cerut inclusiv demisia ministrului Sănătății Alexandru Rafila. E o situație jignitoare, spun cadrele medicale, care nu văd o soluție la noile alocări bugetare, prevăzute în legislația propusă.
„Cerem exact ce am cerut și luni, cerem exact ce vom cere și până când vom primi. Cerem să fim finanțați corect, să fim respectați și să nu mai fie ambulatoriul bătaia de joc a guvernului sau a casei de asigurări de sănătate, prin aceste valori, care au fost propuse, pe care le considerăm jignitoare și total lipsite de respect”, a declarat pentru Tion Flaviu Petrica, reprezentantul județean al medicilor care lucrează în ambulatoriile de specialitate.
Reprezentanții medicilor din Timiș au fost invitați în incinta prefecturii pentru a depune un memoriu, însă singurul răspuns de la reprezentantul guvernului în teritoriu a fost acela că revendicările vor fi mai departe transmise la București.
Astfel, este doar în mâna decidenților de la București să facă în așa fel încât banii care revin acestor cadre didactice să fie în concordanță cu nevoile pe care ei le au în cabinete.
„Este la îndemâna, cred eu, a primului ministru și a guvernului României să facă acest lucru, a ministerului de finanțe și a ministerului sănătății. Pierdem ore importante de consultație medicală la pacienții noștri. Sigur că nu este rostul medicului de familie să stea în stradă, în fața Prefecturii sau Casei de Asigurări, dar trebuie să vă spunem că nu se mai poate așa, cuțitul a ajuns la os la toți medicii de familie din România”, a declarat Sorin Mihai Iacob, președintele Societății Timiș pentru Medicina Familiei.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XHaita de la Centru are interese imobiliare, participa activ la distrugerea Agriculturii Nu se poate ca un judecator sa aiba 5000 de euro pensie iar un inginer cu 40 de ani munciti as aiba o pensie de 8 ori mai mica. Grindeanu este Top Rau
-
*peste 4000 in franta. iar in germania… 8000eur. (pe an)
-
“Dacă plătim și aici, cu pensiile noastre amărâte, ce facem?”
Raspuns: se doreste privatizarea sistemului de sanatate. Ai bani bine, n-ai bani… nu la fel de bine.Nu poti sa ai 5.5 milioane salariati care sa cotizeze 10% (in medie 750 ron/luna) si sa beneficieze 16 milioane asigurati si sa mai ai si calitate. Nu se poate. De ce sunt atat de multi care nu platesc? Pai copii, pensionari, cei scutiti gen cu venituri mici. De ce sunt scutiti toti astia? Pentru ca veniturile parintilor, pensionarilor si amarastenilor fie ei asistati social sau pur si simplu cu venituri sezoniere sau doar mici…. sunt mici.Solutia? Cresterea veniturilor(inclusiv pensii) si largirea bazei de contributori la sistem. Ah, si poate nu ne trebuie totusi chiar atatea dracarii sa cumparam… f35 de ex? si poate mai avem grija si de romani, nu numai de ukraineni? si poate mai vedem cu externalizarea profiturilor multinationalelor, cu incasarea tva-ului, cu redeventele pe resurse, cu evaziunea fiscala… . N’est-ce pas? (In franta, statul cheltuie peste 4000 eur per cetatean/an(!) pt sanatate. deci cum putem noi sa ceva orice in domeniu? noroc ca am inteles ca nu e prioritara sanatatea si educatia… a protestat cineva? nu… huuuo profesorii, huuuuo medicii… cam asta am vazut reactii din partea “cetatenilor” la protestele astora)
-
Inginer in… ce? Sau e iara discutia `pe vremea mea, se facea scoala, neica. Invatam fiindca aia produceam, ca doar atata stiam si deci puteam` ?
-
inginer cu 35 de ani vechime la Electrotimis si in privat domnule
-
-
BRAVO!
Tratati cu indiferentam Poate este nevoie de ei in alte tari.
Imbuibatii .cine va credeti? caci medici nu sunteti cel mult felceri ,,,,,
-
Tu cu ce te ocupi? In afara sa scrii mizerii pe toate site-urile, cu mai multe nume chiar?
Cu RECUPERAREA miliardului de euro cheltuit aiurea de PNL & USR pe vaccinuri problema este rezolvata.