Au fost făcute propuneri pentru o mai mare prezență a bisericii în mediul medical, în cel al asistenței sociale, al îngrijirii copiilor din centrele de plasament și a bătrânilor din parohiile rurale.
De asemenea, s-au propus câteva proiecte cu privire la intensificarea activității catehetice cu tineretul pentru o promovare pozitivă a lucrării Bisericii și a prezenței slujitoare a acesteia, atât în mediul laic, cât și în cadrul sistemului educațional.
La această întâlnire, care a avut loc în 11 februarie, au participat alături de Înaltpreasfinția Sa, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și clerici din administrația celor trei centre eparhiale.
Au fost dezbătute o serie de aspecte referitoare la intensificarea activității pastoral-misionare în eparhiile componente ale Mitropoliei Banatului și totodată s-au făcut propuneri care vor fi înaintate Sfântului Sinod, propuneri ce vizează activitățile pastoral-misionare la nivel național.
Sinodul mitropolitan a efectuat o amplă analiză și evaluare asupra învățământului teologic preuniversitar și universitar din Mitropolia Banatului. În acest context, s-au luat hotărâri cu privire la școlile de teologie din această parte de țară și anume, la seminariile teologice, liceele teologice și facultățile ori departamentele de teologie.
Astfel, Sinodul mitropolitan a hotărât consolidarea Facultății de Teologie de la Arad, singura Facultate de Teologie din cuprinsul Mitropoliei, dar, totodată și-a îndreptat atenția și spre secția de Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care, de asemenea, va fi păstrată și reorganizată într-un nou sediu, pentru a deveni, la rândul său, facultate de sine stătătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!