”Sînt o babă comunistă” – le declară spectatorilor din Timişoara una dintre cele mai mari actriţe din Ungaria. Csoma Judit va juca spectacolul-eveniment cu acest titlu, o adaptare originală a romanului omonim al scriitorului Dan Lungu, în 10 aprilie 2014, de la ora 18:00 şi de la ora 20:00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar “Csiky Gergely” din Timişoara.
Laureată a prestigiosului premiul „Jászai Mari” şi a celor mai importante distincţii ale scenei maghiare, actriţa Csoma Judit s-a născuta la Cluj – Napoca şi, după absolvirea facultăţii, şi-a început cariera artistică la Teatrul Maghiar de Stat din Oradea. A trăit sub regimul comunist şi nicio ”realizare” a ”Epocii de Aur” nu îi este străină: cozile la alimente, gustul salamului de soia, penele de curent şi programul TV de două ore sunt parte din trecutul şi biografia ei. În 1980, Teatrul „Csokonai” i-a oferit un contract actriţei, devenind în scurt timp o celebritate a scenei din Ungaria. Cariera ei fulminantă pe scenele maghiare a fost propulsată, în anii `90, când a jucat rolul principal în spectacolul “Un tramvai numit dorinţă”, montat de faimosul regizor Szász János la Teatrul „Móricz Zsigmond” din Nyíregyháza. De atunci, Csoma Judit este elogiată pentru rolurile ei memorabile în film şi teatru. Artista revine însă des şi cu drag în ţara natală, vorbeşte cu evidentă plăcere şi farmec limba română, iar în această stagiune joacă rolul Mag din spectacolul ”Regina frumuseţii din Leenane”, în regia lui Upor László, pe scena Teatrului Maghiar din Timişoara.
Producţie a Teatrului “Katona Jozsef” din Budapesta, one-woman-show-ul “Sînt o babă comunistă” dă o perspectivă originală, subiectivă, autoironică, pigmentată cu amintiri, bancuri politice şi nostalgii, asupra vremurilor cu gust de ”adidaşi de porc”. Pensionara în halat de nailon, care rememorează, în anii 90, la persoana întâi, cu seninătate, propria-i ”epocă de aur”, devine un simbol al unei întregi generaţii care ”a mâncat salam cu soia”. Căci oricât de frumoase ar fi amintirile, accentul cade mereu pe lucrurile nespuse. Norocoasă întâlnire între un text excepţional şi o interpretă pe măsură, spectacolul se bucură de un colosal succes de public şi de critică, în Ungaria.
La Timişoara, “Sînt o babă comunistă” va fi tradus în limba română, iar biletele, cu preţul de 10 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari, 5 lei) s-au pus în vânzare la casa de bilete a Teatrului, deschis de luni până vineri, între orele 16:00 şi 19:00, şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!