Axatel Service din București a câștigat licitația municipalității. Este o firmă înființată în 2004, specializată în concepția și producerea de echipamente pentru protecția civilă.
„Furnizorul se obligă să furnizeze, respectiv să vândă și să livreze, precum și să presteze serviciile aferente livrării produselor constând în serviciile de transport, instalare, punere în funcțiune și asistență tehnică în perioada de garanție pentru cantitatea de șapte bucăți sirene electronice pentru sistemul de înștiințare-alarmare”, se arată în contract.
Cele șapte sirene vor avea o putere de 1.200W. Potrivit celor de la Axatel, echipamentele produse de ei asigură alarmarea imediată și transmiterea de mesaje vocale explicite de avertizare și îndrumare.
„În funcție de putere, sirenele electronice au o acoperire acustică de până la 13 km pătrați. Optional, sirenele se pot conecta cu o statie meteo de la care primesc date culese de senzori”, susțin reprezentanții firmei.
Primăria plătește 412.335 lei cu tot cu TVA pentru cele șapte sirene, adică puțin peste 86.000 de euro. Sirenele vor trebui livrate și instalate în termen de 30 de zile de la data semnării contractului.
E nevoie de mai multe
Însă la Timișoara va fi nevoie de mai multe astfel de echipamente. Consilierii locali au decis recent că pentru oraș ar fi potrivit să fie cumpărate șapte sirene de 600W și 20 de 1.200W.
„S-a recomandat, pentru completarea și reconfigurarea sistemului de înștiințare-alarmare, achiziționarea a șapte sirene electronice de 600W și a 20 de sirene electronice de 1200W, care să asigure la un număr relativ mic de sirene pe ansamblu (39 unități pentru tot sistemul) transmiterea semnalelor de alarmare și a mesajelor vocale la o presiune acustică superioară față de nivelul maxim al zgomotului ambient cu cel puțin 6dB”, au explicat reprezentanții primăriei pentru TION.
S-a decis ca pentru anul acesta să se cumpere doar șapte din cele 20 de sirene electronice de 1200W.
Vă reamintim, începând din august 2017, pompierii desfășoară în prima zi de miercuri din fiecare lună exerciții de alarmare. Ei pornesc sirenele pentru a testa mijloacele tehnice existente la nivel național. Deși campania IGSU a fost lansată în august 2017, sirenele din Timișoara nu au sunat atunci când ar fi trebuit să o facă. Un exemplu este furtuna din septembrie 2017, care a ucis doi oameni doar în oraș: o femeie peste care a căzut un copac la Zoo și un tânăr de 24 de ani peste mașina căruia a căzut poarta de intrare în oraș, pe Lugojului.
Tipuri de semnale
IGSU încă desfășoară „Miercurea alarmelor”. Fiecare semnal ține două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat, la care durata este de un minut.
Avem semnalul „alarmă aeriană”, care se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
Mai există și semnalul „alarmă la dezastre”, care se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
Semnalul „prealarmă aeriană”, care se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
Semnalul „încetarea alarmei” se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut.
Articole pe aceeași temă:
Vor suna și mai tare sirenele în Timișoara! Primăria cumpără șapte bucăți cu 90.000 de euro
Trimite articolul
XNumai prostii se cumpara!
Bani bine investiti!
Ar fi bine ca pe astea noi sa le puneti pe toate in Soarelui, sa auda si Robu cum e melodia la sirene. Eventual una chiar in fata blocului, sau pe blocul lui Ghitza si dimineata pe la ora trei sa le incercati daca functioneaza! Si asta de 3 ori pe saptamana, Plus o data in “vikent”.
Vrem sa fie in Soarelui, nu ca am avea ceva cu frizura unuia, dar noi tinem la Robu si nu vrem sa-l pierdem in caz de o calamitate. Sa fie primul in picioare, sa fie in primul rand la lupta contra intemperiilor, ca omul este capabil, este de neinlocuit (altii ar zice este indispensabil) pentru urbe.
Nu ca nu ar fi necesare, sunt, dar oare cat a fost pretul pentru alte orase? Intreb numai asa, ca tot ce umpara Robu este mult mai avantajos la pret. Pentru furnizori.
-
TE IUBESC frate !!! Sincer, m.ai uns pe suflet si depasit orice imaginatie.
Esti bun de StandUpcomedy !
Ma bucur ca a evoluat primaria, de la semnale cu focuri pe dealuri si tras clopotele bisericilor pentru alerta satenilor de invadatori tatari si vandali, acum am ajuns in epoca pre-industriala, avem sirene! Ma simt intradevar protejat si instiintat!
Inteleg ca acum sunt 2 variante de semnale pentru fiecare situatie de urgenta iar o data cu achizitia echipamentelor noi se introduce inca o varianta de anuntare ?. Eu personal nu cunosc semnificatia sunetelor emise si pe cine am intrebat aproape nimeni nu le stia. Nu este in regula si denunta mult formalism din partea unora prea bine platiti, care asteapta o pensie adecvata si la varsta frageda.
Idee pt. domnul Primar:
-sa le doteze pe toate cu statie meteo si senzor de PM10;
-sa scrie un program care sa inregistreze directia vantului si concentratia de pulberi. Pt. fiecare punct sa calculeze in medie care este directia vantului cu concentratia minima si maxima de pulberi. Astfel va putea detecta pozitia surselor principale de poluare si va putea sa constate daca acestea se datoreaza traficului auto sau vreunui poluator industrial. O colaborare cu Politehnica n-ar fi rea.
Avantajul si dezavantajul metodei il constituie faptul ca punctul de masurare este foarte sus: directia vantului este certa, dar concentratia de pulberi nu va fi neaparat cea de la nivelul solului.
Și la ce ajută sirenele, pt că ipotetic în caz de alarmare ,oricum nu știi ce sa faci…
-
Cum adica “la ce”? Ca sifonat niste bani….
Nu mai bine trimiteti mesaje de avertizare pe telefon? Sirenele in sec.XXI sunt absolut inutile. Poate spuneti ca in caz de ceva grav telefonia mobila nu va functiona. Exact, dar nici sirenele.
In mintea lui Robu, ne apropiem de catastrofe și ne adăpostim in primăria Timișoarei. O nouă investiție proastă după palmieri, vaporașe și stâlpi cu stegulețe.
A cui este firma care vinde sirenele? Cat o sa coste sa le intretinem oare?
Sa și pună toate sirenele sub perina când doarme,ăla care da o căruță de bani pe ele!
De asta avem noi nevoie?sa ce ,cu ele?
Faceți ruta ocolitoare la tonajul greu din orașul poluat!
Dar eu tot nu am inteles contra ce fel de calamitati sau pericole sa ne avertizeze?!
Ca in afara de furtuna aceea, nu stiu vreuna sa fii fost. Iar daca nu le scrii un text, oamenii de unde sa stie?
Iar studentul ucis a procedat corect: a tras pe dreapta !!! si l/a omorat coruptia lui Robu si Diaconu !! Sper sa urmeze o condamnare impotriva lor, ca e clar ca lumina zilei ca au sifonat bani publici cu acea lucrare supraevaluata si pe deasupra facuta si de mantuiala.