Reţeaua mondială de comunicaţii permite realizarea în acest moment a numeroase dintre operaţiunile bancare, de plată a facturilor sau a taxelor on-line, fără a mai fi necesară deplasarea la ghişeu. Omul stă liniştit acasă, în fotoliu, şi cu ajutorul unui card îşi achită dările. În ultimii ani se observă o tendinţă de creştere a sumelor plătite pe internet în contul taxelor locale. Timişoara e în prima parte a clasamentului naţional, dar este ultima dintre fruntaşe dacă putem spune astfel.
Românii au efectuat, în 2012, peste 300.000 de tranzacţii de plată prin card a taxelor şi impozitelor locale, în valoare totală de 102 milioane de lei. Dintre cele 188 de primării care încaseaza taxele prin intermediul cardurilor, 50 sunt înrolate şi pe ghiseul.ro, platforma naţională operată de Guvern care în 2012 a înregistrat 17.600 tranzacţii în valoare de 3,7 milioane de lei.
La Timişoara autorităţile se aşteptau la un interes mai ridicat din partea contribuabililor pentru folosirea acestui sistem electronic. Din păcate, succesul este cel puţin deocamdată limitat. Primăria are propriul sistem electronic de încasare, funcţional de mai mulţi ani. De asemenea, plata se poate face şi prin intermediul portalului naţional ghiseul.ro
„Plata on-line este funcţională, cei care au ID şi parolă pot plăti. Necazul este că deşi mă aşteptam ca lucrurile să evolueze foarte mult în direcţia asta – eu sunt un fan al tehnologiei digitale – probabil că deocamdată cei care sunt tineri n-au foarte multe proprietăţi sau cred că nu ar trebui să faci lucrul ăsta dacă ai o singură plată pe an sau două, nu-mi dau seama care e motivaţia să nu faci treaba asta. Avem peste 3.000 de persoane fizice cu număr de utilizator şi parolă, dar faţă de 300.000 de contribuabili este puţin. Persoane juridice sunt mai multe. Noi avem sistemul nostru, al direcţiei, dar este şi sistemul naţional, www.ghiseul.ro prin care se poate plăti, singura diferenţă este că acolo nu vezi toate elementele care stau la baza calculului. La plata cu cardul sunt mai mulți, nu avem o situație, dar în acest caz nu duci omul în afara casieriei. Scopul e să nu mai vii la ghișeu”, explică Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale Timișoara.
Iar dacă tot vorbim de ghiseul.ro să spunem că Timişoara ocupă aici ultimul loc în top 10 al utilizatorilor şi tranzacţiilor înregistrate prin această platformă. Conform datelor oficiale, timişorenii au efectuat pe această platformă doar 263 de tranzacţii, în valoare de 32.676 de lei. Cam puţin pentru un pol economic cum este Timişoara, cu o comunitate de specialişti IT extrem de dezvoltată… Pentru comparaţie, din Bucureşti au fost înregistrate 8223 de tranzacţii în valoare de 1,3 milioane de lei, iar la Târgu Mureş, oraş situat pe locul 2 au fost realizate 2309 tranzacţii în valoare de 557.762 lei.
Plata on-line a taxelor și impozitelor este momentan suspendată la Timișoara, din cauza unor lucrări de mentenanță, urmând să fie reluată în câteva zile, mai spune directorul Direcției Fiscale, Adrian Bodo.
Contribuabilii au la dispoziţie cinci ghişee pentru plata impozitelor și taxelor locale la sediul Direcţiei Fiscale a Municipiului Timișoara, îşi pot achita dările şi la oficiile poştale, iar cei familiarizaţi cu internetul îşi pot plăti impozitele şi on-line, accesând www.dfmt.ro. Pentru acest lucru trebuie să posede însă un nume de utilizator şi o parolă pentru a se putea autentifica în sistem, pentru obţinerea acestor date fiind necesară prezentarea la sediul DFMT cu actul de identitate.
Valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul în Romania s-a majorat cu 34% în 2012 faţă de anul precedent, la peste 98 milioane de lei, susţinută de plăţile efectuate la POS (+37%), potrivit datelor raportate de băncile din România membre ale Visa Europe. În acelaşi timp, românii au folosit mai des cardurile anul trecut pentru a-şi achita obligaţiile fiscale şi au realizat peste 285.000 de plăţi electronice, în creştere cu 32% comparativ cu 2011.
Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a rămas constantă anul trecut, la 344 lei.
Primele zece oraşe în funcţie de volumul taxelor şi impozitelor plătite cu cardul la POS, care generează 80% din încasările totale, sunt Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Galaţi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Cu excepţia Constanţei, aceste orase se regăsesc şi în topul oraşelor cu cele mai bune performante pe www.ghiseul.ro. Surpriza clasamentului o constituie Tulcea şi Suceava, care devansează oraşe mult mai importante, atât economic, cât şi ca număr de locuitori.
Sistemul birocratic îndepărtează utilizatorii
Adriana a venit în urmă cu câţiva ani la Timişoara, la facultate. A studiat în domeniul IT şi acum lucrează la o companie de specialitate pe un salariu bun. A decis să se stabilească aici şi a cumpărat un apartament împreună cu prietenul. Obişnuită cu calculatorul a considerat ca fiind ceva absolut normal să apeleze la acest mijloc pentru a-şi plăti impozitul la primărie. Când a aflat ce presupune înrolarea în sistem a renunţat.
“Trebuia să mă duc la primărie, să mă înregistrez acolo şi ulterior să primesc un user şi o parolă pentru a intra în sistem. Mi se pare o pierdere de timp… Aşa am preferat să intru la oficiul poştal de lângă biroul unde lucrez, am spus cum mă cheamă şi a găsit imediat ce sumă am de plătit. Nu am mai pierdut timp să mă deplasez în centru, să caut ghişee, să fac cereri şi să discut cu funcţionarii. Mi se pare o procedură birocratică total anapoda. Nu puteau să o facă pe internet? Plătesc lunar facturi şi rate la bancă mai mari decât acel impozit, care se plăteşte o dată în an. Nu merită tot acest efort pentru atât. Vă garantez că dacă această etapă ar fi eliminată ar fi foarte mulţi tineri care ar folosi sistemul. Sunt mulţi colegi care s-au plâns de acest sistem”, ne spunea Adriana.
Deocamdată ea a decis să rămână la sistemul clasic de plată, cel la oficiul poştal, considerând că nu merită efortul depus pentru o singură plată anuală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!