Alesul local a făcut o interpelare pentru a afla ce se mai întâmplă cu Casa Mühle, o clădire emblematică pentru Timișoara.
Primarul Dominic Fritz i-a răspuns că imobilul va fi adus la starea inițială, cea din 2012, atunci când proprietarul a intenționat să demoleze casa.
„La Casa Mühle colegii urmăresc (n.r. – situația). Există o sentință judecătorească ce îl obligă pe proprietar să reconstruiască. În plus, am câștigat în instanță și o sumă destul de mare pe care proprietarul trebuie să ne-o dea nouă ca daune, nu știu dacă am primit-o deja. Cred că ne pregătim și de executare silită. Vă promit că acționăm cu fermitate și fără niciun fel de reținere nu doar pentru a salva Casa Mühle, ci și pentru a transmite un semnal foarte, foarte clar că nu vom mai permite mutilarea patrimoniului Timișoarei”, a afirmat primarul Dominic Fritz.
Casa Mühle a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut florarului Wilhelm Mühle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Timișoara.
De-a lungul timpului, cei de la primărie au făcut mai multe vizite pe șantier pentru a vedea dacă lucrările se desfășoară conform celor stabilite.
Povestea Casei Mühle, pentru care timișorenii au ieșit în stradă, este una veche. Proprietarul Mihai Ion Nelson, moștenitorul lui Stancu Ionel, trebuia să pună în aplicare o sentință dată de Curtea de Apel Timișoara în decembrie 2016. Vila ar fi trebuit readusă la starea inițială, cea din 2012, când proprietarul ar fi vrut să o demoleze.
La doi ani de la emiterea sentinței, în 2018, Primăria Timișoara a deschis și dosarul de executare silită, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă vila de pe Bd. Mihai Viteazu la stadiul din 2012. În august 2019, acesta a reușit să obțină autorizația de construire, dar abia în 2020 a chemat muncitorii pe șantier. Arhitecții angajați de Mihai Nelson estimau o investiție de aproape 290.000 de lei, echivalentul a 60.000 de euro.
Pe aceeași temă:
Inspectorii Primăriei Timișoara, în vizită la Casa Mühle. Ce au constatat – Tion
Muzeul Mühle, redeschis într-o nouă locație – Tion
Trimite articolul
XDoamne ajuta ! In sfarsit suntem pe drumul cel bun legat de acest monument istoric. Felicitari Fritz, felicitari CL Timisoara.
Din 2018 nu au fost în stare să aplice legea și să refacă clădirea! Amu șpriț se pune cu clanurile țigănești…o sa scăpăm mai repede de el! Uraaaa
-
Si cam cine crezi matale ca trebuia sa aplice legea intre 2018 si 2020?
Fritz, lasa trandafirii si treci la lucruri serioase. Nu te mai lauda cu ce au facut altii. Vine iarna si iar ingheata orasul de frig. Nu ai nici un merit in situatia cu acea casa.
-
Foarte inteligent esti.
Unde sunt ,,făptașii”??????De ce nu sunt juriști primăriei și toți care au mârșăvit aceasta casa?????Fura care cum pot din primărie de miliarde de lei,,,,sumele nu se recuperează silit și nici la pușcărie nu merg!!????
Aspectul actual al casei n-are nici o treaba cu arhitectura pe care aceasta o avea inainte de a fi devastata. Si probabil nu va mai avea niciodata. Si la fel de uimitor e ca nimeni nu face o zi de puscarie pentru ca Wilhelm Mühle n-a avut nici un urmas colorat caruia sa-i lase mostenirea. Tot din Primarie s-a marsavit treaba asta cum s-a marsavit si tot centrul – vezi Str. C.D Loga in intregimea ei.
-
probabil cu complicitatea unor judecatori si a unor notari.