Consiliul Local Timişoara a adoptat, în august, o hotărâre prin care s-a stabilit ca întreţinerea spaţiilor verzi şi a parcurilor din tot oraşul să fie preluată temporar de societatea Horticultura, la tarifele stabilite înainte cu operatorii privaţi, în urma unor licitaţii, urmând să se decidă apoi, în baza unui studiu de oportunitate, cum se va proceda în continuare: dacă aceste servicii vor fi atribuite tot prin licitaţie publică unor privaţi sau dacă vor fi încredinţate direct societăţii Horticultura.
Prefectul Eugen Dogariu susţine că Horticultura, deşi se află în subordinea municipalităţii timişorene, este o societate comercială ca oricare alta şi, prin urmare, pentru a obţine un contract de o valoare aşa de mare trebuie să participe la o licitaţie.
„Am cerut Consiliului Local Timişoara să reia în discuţie hotărârea prin care se atribuia direct societăţii Horticultura îngrijirea spaţiilor verzi. Am făcut acest lucru deoarece, potrivit prevederilor legale, considerăm că SC Horticultura nu se încadrează în excepţiile prevăzute de lege datorită faptului că nu este un operator conform prevederilor legii, nedispunând de o licenţă. Horticultura nu are un obiect de activitate strict pe acest domeniu, ci vinde şi flori către populaţie. Din acest punct de vedere, considerăm că nu se încadrează în excepţiile prevăzute de lege. Am rugat Consiliul Local Timişoara să reia în discuţie hotărârea şi să o revoce. Dacă nu o revocă, vom merge în contencios-administrativ”, a avertizat prefectul de Timiş.
În cazul în care consilierii locali nu vor modifica hotărârea prin care încredinţau direct gestiunea spaţiilor verzi către Horticultura, iar aceasta va fi atacată în instanţă de Prefectura Timiş, parcurile şi locurile de joacă din întreg municipiul vor rămâne ale nimănui.
Prefectul spune că un contract nu poate să fie atribuit direct, de către primărie, decât unui serviciu public, iar Horticultura nu intră în această categorie.
„Recomand primăriei să facă licitație, pentru că din septembrie acele contracte nu mai există și ar fi fost frumos să fie licitate din timp”, a declarat Dogariu.
Robu: Suntem într-o situaţie critică!
De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu recunoaşte că domeniul întreţinerii spaţiilor verzi din Timişoara a ajuns într-o situaţie critică, dar susţine că municipalitatea a respectat întru totul recomandările Curţii de Conturi.
„Curtea de Conturi are altă părere. Noi am ajuns în acest impas acum, că nu avem contract de service pentru întreținerea spațiilor verzi, datorită unei observații venite din partea Curții de Conturi. Curtea de Conturi ne-a cerut să luăm o decizie de principiu în consiliul local, dacă facem atribuire directă către propriul operator sau dacă scoatem la licitație, spunându-ne că dintotdeauna s-a procedat ilegal la Primăria Municipiului Timişoara, dar până acum niciun auditor nu a observat. Ce să mai zic? Suntem într-o situație critică. Săptămâna viitoare voi convoca o ședință a consiliului local, pentru a se lua această decizie de principiu. Ce va hotărî consiliul local, asta o se întâmple”, a spus Robu.
În ceea ce priveşte acuzele prefectului, Robu a răspuns că departamentul juridic al Primăriei Timişoara va analiza situaţia.
„Dacă juriștii dânsului consideră că nu este legal așa cum am procedat noi, sigur că vom analiza și vom vedea. Juriștii noștri consideră că este legal ca, pentru o perioadă limitată, să acorzi prin atribuire directă, propriului operator, lucrări, într-o situație de forță majoră. Spațiile verzi nu rezistă fără să fie întreținute, plantele se usucă, și atunci este o situație de forță majoră, pentru care legea permite și atribuire directă, dar pentru o perioadă, dacă nu mă înșel, de cel mult patru luni”, a mai spus Robu.
În acest moment, doar spaţiile verzi din zona centrală sunt întreţinute de Horticultura, deoarece această societate le îngrijea şi înainte de acest scandal şi s-a încheiat un nou contract.
Alte articole pe aceeași temă:
Situație critica: intretinerea parcurilor din Timisoara depinde de… bunavointa Horticultura
Citiți principiile noastre de moderare aici!