„Oamenii au dat testări, cine a trecut e bine, cine nu… pleacă. Deocamdată nu se ştie câţi oameni vor pleca. Celor care nu au reuşit la testări s-a hotărât să li se mai acorde o şansă, aceasta în sensul că ei pot opta pentru redistribuire pe posturile vacante. De exemplu… există un post în Tulcea, el poate să opteze să fie redistribuit acolo. E greu de crezut că se va întâmpla aşa, dar procedura există. Nu ştim exact cine va rămâne, la nivel național se va decide”, ne-a declarat Ambrozie Barna, şef al sindicatului poştaşilor din Timiş.
În mediul rural este şi mai rău. Sunt o grămadă de posturi desfiinţate, iar oamenii rămaşi au probleme foarte mari în a acoperi aria ce i-a fost repartizată. „Avem un caz în care un singur om trebuie să acopere şi şapte sate. Cum poate acel om să ducă la timp toată corespondenţa sau să plătească toate pensiile la timp?”, a mai spus Barna.
În ceea ce priveşte persoanele disponibilizate, acestea vor primi preaviz, dar vor beneficia de salariile compensatorii, se poate ajunge în funcţie de vechime şi la 30 de salarii. De asemenea, numeroase persoane se vor pensiona, în Timiş vor fi în jur de 70 de asemenea angajaţi, iar aceştia vor beneficia la rândul lor de salarii „ajutor”, acestea fiind prevăzute în contractul colectiv de muncă.
Sindicatele au solicitat un program de restructurare, dacă situaţia va merge în direcţia de acum se va ajunge la închiderea companiei şi la dispariţia tuturor locurilor de muncă. „Noi am solicitat la nivel naţional şi ni s-a spus că a fost instalată o nouă echipă de directori care până în octombrie să prezinte şi să aplice un nou plan de restructurate. Noi, la nivel de sindicat, avem stabilit un program de proteste, dacă ei nu fac nimic va trebui noi să facem ceva! Dacă nu vom rămâne fără locuri de muncă”, a încheiat Ambrozie Barna.
Citiți principiile noastre de moderare aici!