Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a efectuat o prezentare a stadiului de aplicare a contractelor în cadrul POR, dar a admis că există o serie de probleme în implementarea contractelor deja semnate.
„Trebuie să recunoaştem că există anumite întârzieri în ceea ce priveşte plăţile efectuate pentru contractele semnate. Volumul plăţilor a ajuns la acest moment la 510 milioane de euro, 12% din totalul sumei alocate, din motive independente de organismul de implementare al Programului: nerespectarea de către beneficiari a calendarului lucrărilor, depunerea de cereri de rambursare a sumelor cheltuite mai mici decât cele contractate”, a declarat Elena Udrea la Timişoara.
La discuţii participă şi conducătorii mai multor consulate oficiale şi onorifice din oraşul pe Bega, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Delegaţia Parlamentului European este condusă de către Lambert van Nistelrooij.
Udrea vrea alte reguli la achizitiile publice
Întrebată de către unul dintre parlamentarii din cadrulComisiei REGI care sunt problemele pe care le întâmpină implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene în România, Elena Udrea a vorbit despre legislaţia în domeniul achiziţiilor publice.
„Ministerul Dezvoltării continuă să fie primul în ceea ce priveşte contractarea şi plăţile. Trebuie să găsim proiectele ce pot finanţate pentru a putea aloca aceşti bani. Principalele probleme în implementare apar în domeniul legislaţiei, mai precis cea a achiziţiilor publice. Am purtat discuţii la Bruxelles şi am solicitat adaptarea cadrului legislativ în domeniu la problemele specificie din România. Legea achiziţiilor publice a fost modificată deja, dar mai permite modificări. În ceea ce priveşte nivelul sumelor ce sunt prevăzute pentru diferitele tipurile de achiziţii. România are încă un nivel scăzut al valorii contractelor de la care se porneşte procedura de achiziţie publică. Ar trebui ca şi România să ridice nivelul cuantumului sumelor, la nivelul practicat pe plan european”, a afirmat Udrea.
Există o practică greşită, de a contesta orice licitaţie, pe „motive fără motiv real”, a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
„Este şicanată autoritatea contractantă, dar şi câştigătorul licitaţiei. Vom încerca să scăpăm de problemă prin o nouă modificare a legislaţiei” a mai explicat Udrea. Ministrul Dezvoltării a mai spus că în perioada următoare se va intensifica procedura de alocare a asistenţei tehnice furnizată potenţialilor beneficiari de proiecte europene, mai ales pentru autorităţile locale.
Contre pe împărţirea teritorială a României
Şeful delegaţiei REGI, Lambert van Nistelrooij, i-a întrebat pe oficialii români de ce, în continuare, se menţine actuala organizare teritorială a României, cu 41 de judeţe, în condiţiile în care organizarea pe regiuni ar ajuta foarte mult la o absorbţie mai bună a fondurilor europene.
„Avem exemplul Poloniei, aici a avut loc o reorganizare pe aceste principii şi a ajutat enorm la dezvoltare!”, a spus Lambert van Nistelrooij.
Elena Udrea nu a fost, neapărat, de acord cu această soluţie. Ea a afirmat că actuala împărţire administrativă este una bună şi că pentru a avea un grad de absorbţie mai bun e nevoie de o implicare mai mare a autorităţilor, nu neapărat de o reorganizare teritorială. Totuşi, ministrul a admis la final că va fi nevoie de o reorganizare, cel mai probabil în anul 2013, aceasta mai ales pentru a putea accesa noua variantă a Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a reuşit să mai tempereze disputa, spunând că Timişoara este pregătită să devină capitală regională. Afirmaţia a fost întâmpinată cu zâmbetul pe buze de Ioan Matula, parlamentarul european originar din Arad, care a făcut posibilă vizita REGI în România.
Romii, pe agenda europenilor
Desigur, problema romilor nu putea lipsi de pe lista subiectelor sensibile ridicate de parlamentarii europeni. Elena Udrea a fost abordată în legătură cu această problemă, a integrării cetăţenilor de origine romă. Minstrul Dezvoltării a spus că va solicita bani direct la minister, special pentru proiecte pe acest domeniu.
Şeful delegaţiei REGI a mai declarat că din bugetul direct al Uniunii Europene pot fi alocaţi 4 – 5% din bani, special pentru realizarea de proiecte de construcţie de case pentru romi. „Problema romilor este una europeană, nu doar a României”, a mai spus van Nistelrooij.
Citiți principiile noastre de moderare aici!