În primă fază, Lațcău s-a arătat nemulțumit de termenul prea mare pentru obținerea avizelor. A dat și un exemplu: lucrările de schimbare a rețelei de apă și canal prin Aquatim.
„Nu că vreau să mă plâng de chestiunea asta, dar suntem într-o situație absurdă în România adesea și trebuie să spun lucrul ăsta. De exemplu, pe proiectul de apă-canal pe care îl avem cu Aquatimul, prin care schimbăm 60 de kilometri de rețea de apă și canal, vorbim de aproximativ 60 de milioane de euro investiți doar în Timișoara.
Ne ia trei ani să facem execuția și ne ia șase ani să obținem toate avizele. Deci e clar că avem o problemă sistemică în România din perspectiva asta, pentru că, până la urmă, această birocrație este una inutilă și redundantă”, a spus viceprimarul în intervenția de la West City Radio.
Acesta consideră că „munții de hârtie” produși pentru diferite avize de la diferite instituții au doar scopul de a acoperi „temeri ipotetice ale unor funcționari publici din aparatul central de stat”.
„Avem nevoie de mai multă autonomie locală”
Cu ocazia alegerilor parlamentare, viceprimarul consideră că descentralizarea trebuie să fie o temă importantă pentru care să voteze alegătorii. Per total, el consideră că un angajat din primărie este „mai îndreptățit” și „știe mai bine să ia anumite decizie” decât un birocrat din București, în spețe locale.
„Eu cred că și aici avem nevoie de mai multă descentralizare, avem nevoie de mai multă autonomie locală. Avem nevoie ca deciziile care țin de comunitatea locală să fie luate în comunitatea locală și cred că avem nevoie, mai ales că suntem într-un calendar electoral, acum de alegerile parlamentare, având această putere de schimbare, avem nevoie să facem această decentralizare. (…)
Cred că aceste decizii au nevoie să se ia în local și cred că multe din aceste responsabilități trebuie să fie mutate, de fapt, în primărie. Pentru că, până la urmă, mergem la Agenția de Mediu să ne luăm avize, dar primăria este cea care veghează asupra calității mediului în Timișoara. Dacă oamenii sunt nemulțumiți de calitatea mediului, nu cred că sună la agenție, cred că merg la primar.
Dacă ar fi să facem un interviu, nu știu – coborâm în Piața Libertății acum și întrebăm o sută de oameni (…) eu cred că 99% nu știu cine este directorul Agenției de Mediu Timiș, dar cred că 99% știu cine este primarul Timișoare și cred că așteptarea lor este ca primarul Timișoarei să vegheze și să asigure calitatea mediului din Timișoara. Nu cred că se așteaptă ca o agenție a statului să facă lucrul acesta.
Și atunci, este clar că avem această decuplare, de fapt, dintre așteptările reale pe care cetățenii le au și în modul birocrat hipercentralizat, în care statul român funcționează. Și cred că asta ar trebui să fie marea temă de campanie, despre care să vorbim cu toții, nu tot felul de alte subiecte mai puțin importante”, a mai declarat Lațcău.
Trimite articolul
Xdap, aia de la Bucu resti impiedica “administratia” locala sa dea cu matura🤬.
asta pe langa ca inspecroratul de stat in constructii mai amendeaza primariile ce fac “lucrari” fara autorizatie in campanie electorala.
mai Rubene, cine din primarie te astepti, mai, sa controleze deciziile aiurea pe care le poate lua un primar si un CL? cam cum sa se verifice o institutie singura? a, pai sa nu verifice nimeni nimic, tu vrei doar sa faci orice-ti trazneste prin cap, aia-i tot.
du-te, bai, la o corporatie si abuzeaza acolo angajatii, atat poti. bine ca ai rezolvat tu Coltermul… la 3 noaptea…