Contractele încheiate de primărie, cu diferite firme, pentru întreţinerea spaţiilor verzi, a parcurilor şi a scuarurilor, a locurilor de joacă şi a canisitelor, pentru tăieri de corecţie la arbori şi defrişări au expirat. De altfel, acest lucru a început să se şi vadă în unele parcuri din oraş, care au ajuns mizerabile.
Consiliul Local Timişoara a adoptat, încă din august, o hotărâre prin care s-a stabilit ca aceste activităţi să fie preluate temporar de societatea Horticultura la tarifele stabilite înainte cu operatorii privaţi, în urma unor licitaţii, urmând să se decidă apoi, în urma unui studiu de oportunitate, cum se va proceda în continuare: dacă aceste servicii vor fi atribuite tot prin licitaţie publică unor privaţi sau dacă vor fi încredinţate direct operatorului propriu, adică societăţii Horticultura.
Operatorul primăriei refuză însă să preia toate sectoarele la tarifele cu care au lucrat celelalte firme înainte. Problema a fost rezolvată pentru zona centrală, pentru că de acest sector răspundea, şi înainte, tot Horticultura, deci n-au fost discuţii legate de tarife.
Subiectul a fost discutat şi în plenul consiliului local de vineri, dar nu s-a ajuns la o soluţie…
„Nu mai avem contracte valabile pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Am propus societăţii Horticultura să accepte preluarea cu titlu interimar până când se va face un studiu şi se va decide în consiliul local (…) Preţul este cel la care s-a lucrat în fiecare dintre sectoare după ultimele licitaţii. Horticultura a agreat să preia în continuare în întreţinere, la tarifele de la ultima licitaţie, doar sectorul central. Refuză însă să preia întreţinerea spaţiilor verzi de pe celelalte sectoare spunând că acele tarife cu care s-a operat nu ar acoperi costurile societăţii Horticultura. Sigur că unele tarife sunt foarte mici, altele sunt mai mari… Eu personal n-o să semnez niciodată pentru vreo atribuire directă la alte preţuri decât cele de la licitaţii. Suntem într-un impas, într-o situaţie critică în care nu ştiu exact ce vom face…”, le-a explicat primarul Nicolae Robu aleşilor.
Consilierul Dan Idolu a atras atenţia că există riscul să se iasă din cadrul legal, pentru că legea permite cel mult patru luni încredinţare directă şi au trecut deja trei de când se tot discută problema fără să se ajungă la vreo concluzie…
Directorul de la Horticultura, Andrei Drăgilă, a reclamat faptul că el nu poate lucra după cinci tarife diferite, mai ales că unele sunt mult mai mici decât cele practicate de societatea pe care o conduce. El a susţinut, în plen, că inclusiv Curtea de Conturi a constat, în urma controalelor, că tarifele percepute de Horticultura sunt stabilite conform normativelor.
„Peste o lună sau două vine Curtea de Conturi şi mă întreabă când am fost neserios (…) De exemplu, eu am tariful pentru cosit mecanic 9 lei, 8,4 lei, care este făcut conform normelor şi care respectă caietul de sarcini transmis de Executivul Primăriei. Am respectat normele şi am mers exact cu calculele la tarife, la care societatea şi-a pus un profit de 10% şi cheltuieli indirecte de 10%”, a declarat Drăgilă.
Primarul i-a reproşat că lucrează după normative vechi.
„Domnule Drăgilă, suntem în capitalism de 25 de ani. N-aveţi nicio şansă, la nicio licitaţie, spunând că vă fixaţi preţurile după normative din 1973 (…) Sunt orientative, orice firmă poate veni cu orice tarif doreşte… Nu există preţuri reglementate în România la tunsul ierbii! Suntem ridicoli dacă noi vorbim de nomenclator de preţ la tunsul ierbii”, a afirmat Robu.
Oricum, el a anunţat că nu se va mai sta după „superexpereţi şi paraexperţi” cu studiul de oportunitate şi că, la următorul plen, în circa două săptămâni, consiliul local va trebui să decidă dacă se va face atribuire directă către Horticultura, la tarife care ar urma să fie negociate, sau dacă se vor organiza noi licitaţii pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă, licitaţii la care se poate prezenta şi Horticultura, la fel ca orice alte firmă.
Ce se întâmpla în următoarele două săptămâni? Cine va întreţine parcurile oraşului? Totul depinde de… bunăvoinţa Horticultura.
„Situația este extrem de delicată și va rămâne delicată pentru că, înainte de orice, noi trebuie să respectăm legea. Chiar dacă m-ar durea sufletul să văd că un spațiu verde nu este întreținut, nu pot să-l întreţin încălcând legea. Trebuie să se decidă de către consiliul local dacă pe viitor se va face atribuire directă către Horticultura sau dacă se va face licitația. În aceste două săptămâni nu e nimic de făcut, rămâne la bunăvoința Horticultură să facă anumite intervenții de urgență acolo unde nu are contract, pentru că eu nu vreau să semnez niciun contract la prețuri mai mari decât cele cu care s-a lucrat până în prezent şi Horticultura nu doreşte să semneze la preţurile mici cu care s-a lucrat până acum”, a conchis primarul Nicolae Robu, care a admis că în parcurile Timişoarei se va face curăţenie… doar dacă vrea Horticultura.
Citiți principiile noastre de moderare aici!