Universitatea de Vest din Timişoara a lansat un modul web prin care studenţii pot să-şi acceseze datele personale, şcolare şi financiare din faţa oricărui calculator dacă au conexiune la Internet. Tinerii pot avea acces la diferite informaţii care ţin de planul de învăţământ, notele obţinute şi taxele plătite. Datele sunt disponibile în contul fiecăruia dintre studenţi. Pentru indentificarea pe portal, studenţii trebuie să-şi scrie codul numeric personal şi să introducă o parolă, iniţial data naşterii, dar care se poate modifica ulterior.
Pe viitor, aceştia vor putea opta pentru materiile opţionale direct din cont şi îşi vor putra plăti şi taxele accesând aceeaşi pagina de Internet.
Sistemul este disponibil pentru aproximativ 23.000 de studenţi, din ciclurile licenţă, masterat şi doctorat, de la Universitatea de Vest din Timişoara.
Soluţie pentru eliminarea cozilor
Contul pe care îl pot accesa tinerii din cadrul UVT este disponibil la adresa web a instituţiei (www.uvt.ro), secţiunea „Situaţii şcolare”.
„Sistemul funcţionează deja de aproximativ două săptămâni. Vrem să venim în ajutorul tinerilor, să eliminăm cozile de la ghişee”, a precizat rectorul Universităţii de Vest, Ioan Talpoş. El spune că, în primă fază, notele nu vor mai fi afişate la aviziere, ci vor fi comunicate de profesori după examene, oral, iar apoi, în etapa următoare, vor fi trecute în contul fiecărui student. În ceea ce priveşte afişarea orarului şi a programării examenelor pentru disciplinele la care studiază, studenţii le pot găsi pe site-ul fiecărei facultăţi în parte, explică reprezentanţii universităţii timişorene.
Proiectul este finanţat din fondurile proprii ale instituţiei de învăţământ. „Peste şase luni vom finaliza şi registrul matricol unic. Acesta va aduce un plus în gestionarea informaţiilor privind studenţii noştri”, a completat rectorul.
Studenţii se declară încântaţi de noua măsură luată de UVT. Ionela Traian, studentă la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării, spune că introducerea acestui modul online va elimina cozile de la casierii. „Înainte stăteam şi câte două-trei ore la coadă pentru a plăti taxa de şcolarizare şi nu o dată s-a întâmplat ca atunci când mă apropiam de ghişeu doamna de acolo să-l închidă că i s-a terminat programul. Iar a doua zi o luam de la capăt”, spune tânăra.
Rămâne de văzut cât de bine va funcţiona, în practică, noul sistem.
M.M.H.
A.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!