Slujba de pomenire s-a desfășurat la Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a început la ora 9.30, urmată de slujba de pomenire la un an de la trecerea la Domnul a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, cel care a păşit spre Împărăţia Cerurilor la 28 septembrie 2014. Tot cu acest prilej s-a prezentat în Catedrala Mitropolitană şi volumele: ,,In memoriam, Dr. Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului (1923-2014)” şi ,,Noapte cu îngeri. Poeme – rugăciuni pentru Părintele Mitropolit Nicolae”, apărute la Editura eparhială Învierea, precum şi un film documentar referitor la viaţa şi activitatea Înaltpreasfinţiei Sale.
„Erudit cărturar, om al smereniei şi al dialogului, sub aceeaşi purtare de grijă a sfinţilor, tot într-o zi de sărbătoare, adică duminica s-a îndreptat către Domnul Dumnezeu, Cel pe Care L-a slujit neîntrerupt în cei aproape 71 de ani la sfântul altar, de la treapta diaconiei şi până la cea de Mitropolit al Banatului. Această mare responsabilitate ce i-a revenit încă de tânăr, mai precis din 4 martie 1962, l-a învăţat să facă faţă la toate încercările pe care le-a avut şi l-a întărit să rămână mereu aproape de preoţii, monahii şi credincioşii eparhiei sale, care afirmă cu toată convingerea că: <pilda omului şi Mitropolitului Nicolae îşi are temeiul în nemăsurata sa modestie, în răbdarea sa de excepţie şi în curajul pocăinţei>.”, transmite biroul de presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Caransebeş, iar din 1962 a fost arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. Provenind dintr-o familie preoţească – unchiul său Cornel Corneanu a fost secretarul episcopului Miron Cristea, iar tatăl, preot la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş – , Nicolae Corneanu a urmat cursurile şcolii elementare şi pe cele liceale la Caransebeş (1934-1942), apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde a studiat în perioada 1942-1946. După absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 și-a susținut teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.
În anul 1960 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie, în acelaşi an, în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.
IPS Nicolae Corneanu este primul înalt ierarh care a recunoscut colaborarea cu securitatea. Tot Mitropolitul Banatului a fost cel care i-a deschis uşa Regelui Mihai, în 1997, de Sfintele Paşti. Nicolae Corneanu a fost ales în anul 1992 membru de onoare al Academiei Romane și membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost preşedintele de onoare a numeroase fundaţii şi societăţi. I s-a conferit titlul de “cetăţean de onoare” al oraşelor Timişoara, Lugoj şi Caransebeş. În anul 2000 i s-a oferit ordinul naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, conferit de Preşedinţia României.
Articole pe aceeași temă:
Un an de la moartea mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu. Slujba de pomenire la catedrala
Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a murit, la varsta de 90 de ani
Citiți principiile noastre de moderare aici!