Timișorenii din zonă obișnuiau să se plimbe cu cățeii prin Pădurice și să-i lase liberi prin parc. După inaugurare însă, cel mai probabil nu vor mai putea face asta, mai ales că proiectul prevede și amenajarea unei canisite.
„Există o lege, eu nu pot să fac altceva decât ce prevede legea. Dacă legea permite să se intre cu câini, cu funie și cu pungi, atunci nimeni nu are voie să îngrădească niște drepturi ale unor cetățeni. Dar mai mult decât permite legea iarăși nu poate nimeni să îngăduie. Nu știu cum va fi, trebuie să vedem exact textul legii, pentru că sunt controverse. Eu am fost informat că este permis în acest condiții, cu lesă și cu pungile de rigoare, încât să nu se facă mizerie, iar dacă sunt câini mai mari, cu botniță. O să mă lămuresc, voi citi personal legea, pentru că nu mai am încredere în sfaturile juridice”, ne-a declarat primarul Timișoarei.
În orice caz, susține edilul-șef, timișorenii ar trebui să se poată plimba cu câinii în lesă, măcar în drumul spre canisită, dacă au la ei tot ce prevede legea.
„Eu cred că nu putem fi absurzi. Una este să se treacă pe o alee pentru a se ajunge la canisită, dar și trecerea trebuie să se facă cu respectarea legii și alta este să se meargă prin spațiul verde cu câinii nesupravegheați, să fie lăsată mizeria acolo și copiii sau persoane de orice vârstă să nu se poată întinde în iarbă. Avem parcurile să ne bucurăm de ele. Prin urmare, cine vrea să se întindă în iarbă, poate să se întindă în iarbă, nu se mai dă amendă pentru așa ceva. Dimpotrivă, este chiar un îndemn. Și atunci, nu este normal să umble câinii liberi prin iarbă, să-și facă nevoile, să nu se adune după ei și când cineva trece pe acolo să se murdărească. Noi canisita am organizat-o, o să facem și un separeu acolo, pentru câinii mici, pentru că proprietarii de câini au cerut să existe un separeu, spun că cei mici se sperie de cei mari”, ne-a mai spus primarul.
O decizie finală în acest sens va fi luată după inaugurarea parcului, în funcție de… legislație, susțin autoritățile locale.
Parcul Pădurice ar trebui să fie gata la jumătatea acestei luni, după ce termenul final a fost prelungit până în 15 iunie. Lucrările în fosta pepinieră a Timișoarei au început în urmă cu un an.
Timișorenii care se vor plimba prin Pădurice vor putea admira două lacuri cu nuferi, precum și șapte grădini tematice – italiană, grecească, spaniolă, englezească, cea cu flori aromatice, cea cu rosariu sau cea romantică. Va fi și o zonă cu stâncărie, unde vor fi puse 500 de tone de piatră, dar și o canisită pentru ca timișorenii să-și plimbe animalele de companie. Parcul nu va fi îngrădit, așa că accesul se va putea face din orice parte.
Vizitatorii se vor bucura și de locuri de joacă – unul pentru cei cu vârste între 2 și 14 ani și altul pentru copiii cu handicap, de un traseu pentru bicicliștii cu BMX, un mini-skatepark cu rampe și platforme din pământ, dar și de o zonă cu echipamente de fitness și de un teren de sport sau de o zonă cu odihnă, unde va fi internet wireless.
Trecătorii vor găsi în parc 11 șezlonguri de piatră, 83 de bănci, peste 90 de coșuri de gunoi și corpuri de iluminat fotovoltaice.
Reamenajarea Parcului Pădurice costă Primăria Timișoara peste 1,2 milioane de euro, adică peste 4,6 milioane de lei.
Parcul Lidia a fost amenajat în anul 1900, fiind gândit ca o pepinieră cu o seră, un grajd și o casă, unde au fost crescuți mii de arbori ce erau plantați mai apoi în oraș. Între timp, pepiniera a fost mutată în Ciarda Roșie. Parcul a fost reamenajat 90 de ani mai târziu, structura actuală existând din 1999, când au fost conturate aleile.
Oficialii primăriei susțin că acesta este cel mai tânăr parc din Timișoara. Parcul delimitat de străzile Mareșal C-tin Prezan, Uranus, Aleea Sănătății și Versului se numește, oficial, Parcul Pădurice, în urma unei hotărâri de consiliu local, adoptată în luna decembrie a anului trecut.
Articole pe aceeași temă:
Parcul Padurice este gata, oficial, in luna iunie. Imagini de pe santier
Citiți principiile noastre de moderare aici!