Declarată insolventă la nivel de grup, la începutul anului Eybl a fost cumpărată de grupul Prevent. Deşi era în pericol de închidere, fabrica din localitatea timişeană a fost integrată cu succes în cadrul Prevent. Problemele Eybl Deta pleacă de la un contract semnat cu o societate timişoreană în vederea construirii de noi spaţii pentru extinderea nemţilor. La poprirea conturilor s-a ajuns după trei ani de procese, între Eybl şi firma de construcţii. Problemele au apărut în 2005, cei de la Eybl acuză nerespectarea calităţii lucrărilor şi a termenului de execuţie. De cealaltă parte constructorul consideră că în loc să plătească penalităţi trebuia plătită pentru realizarea unor lucrări suplimentare.
„La semnarea contractului pentru construirea extinderii fabricii de la Deta, s-a stabilit un preţ fix pauşal, adică acesta rămânea neschimbat indiferent de numărul de ore lucrate şi de cantitatea materialelor. Lexan Efrata Impex nu a respectat termenul de finalizare a lucrării şi a folosit materiale de proastă calitate. S-a făcut recepţia lucrării, cu o anexă ce a inclus consturi suplimentare. Am cerut penalităţi de 135.000 de lei şi am vrut să compensăm cu ele ultima tranşă a plăţii către ei”, a declarat avocatul Eybl, Alexandru Onofrei. La finele anului trecut procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „În octombrie 2009, instanţa de recurs casează decizia şi retrimite dosarul spre a fi judecat la Curtea de Apel”, am mai aflat de la avocatul Eybl. Acesta spune că în loc să aştepte judecata, reprezentanţii firmei vizate au început executarea silită a fabricii. „În acest moment Eybl are conturile poprite şi am primit somaţia de începere a executării silite. Motivarea ÎCCJ nu e cunoscută nici la două luni după pronunţarea deciziei, nu se cunosc limitele casării şi nici dispoziţiile date instanţei de apel. Executarea silită a societăţii e abuzivă, profitând de lipsă transparenţei autorităţilor şi de neclaritatea legislaţiei româneşti”, a mai declarat avocatul Onofrei.
Opinii diferite la constructor
De cealaltă parte, şefiul celor de la Lexan Efrata Impex, Nicolae Ştefan, consideră că şi-a făcut treaba. „Noi am avut contract de antreprenor cu Eybl, am lucrat cu opt diriginţi de şantier, dintre care unul din Ungaria şi unul din Austria. Pe 14 septembrie 2005 noi am predat cheile lucrării, a fost o comisie care a preluat investiţia. În cadrul lucrărilor ei au cerut suplimentarea acestora, toate au fost efectuate pe baza de dispoziţii de şantier plus protocoale săptămânale semnate, ca în final să spună că nu le platesc”, ne-a declarat Nicoale Ştefan. Conform acestuia, la prima instanţă, la Tribunalul Timiş sentinţa emisă spunea că firma timişoreană avea de plătit către Eybl 88.000 de lei, în timp ce, de cealaltă parte Eybl ar fi avut de plătit către Lexan 518 000 lei plus tva. „Însemna 450 000 de lei în urma compensării. Ei au făcut recurs, la Curtea de Apel, iar aceasta a decis că nici una dintre părţi nu trebuie să primească banii respectivi. Apoi am făcut noi recurs la Înalta Curte de Casatie şi Justiţie, dosarul a fost trimis la Bucureşti. Decizia luată aici a casat apelul la Timişoara şi a decis rejudecarea la Timişoara”, a mai spus Ştefan. În aceste condiţii, hotărârea emisă iniţial, emisă de Tribunal a intrat din nou în vigoare. Aceasta având caracter executor a fost cerută blocarea conturilor. „Conturile Eybl nu mai sunt blocate. Ei au depus cauţiune şi au fost deblocate din nou până la rejudecare. Să nu spună că închid fabrica din cauza noastră şi că dau oamenii afară din cauza noastră”, ne-a mai spus şeful Lexan Efrata Impex.
Citiți principiile noastre de moderare aici!