La fel ca în fiecare an, premiile Societăţii Timişoara au fost anunţate în decembrie şi vor fi decernate în luna martie, când este aniversată lansarea Proclamaţiei de la Timişoara. Mai exact, în acest an premiile vor fi acordate sâmbătă, în 13 martie, de la ora 16, la Teatrul Naţional Timişoara.
La ceremonie a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu, vor fi prezenţi parte dintre laureaţi, precum şi persoane care au fost premiate de Societatea Timişoara în anii trecuţi şi cunoscuţi disidenţi anticomunişti.
„Vor veni Teodor Mărieş, Andreea Pora, Sorin Ilieşiu, Monica Macovei, Radu Paraschivescu, Vasile Paraschiv şi alţii. A fost invitat şi presedintele Traian Băsescu, iniţial a confirmat, dar ulterior ne-a transmis că a intervenit ceva în agenda sa şi nu va mai putea ajunge la Timişoara”, a declarat preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.
Astfel, revoluţionarul Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, va primi premiul „Speranţa”, acordat pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei în România.
Liberalul Dinu Patriciu va primit premiul „Secera şi ciocanul”, instituit pentru efortul deosebit depus întru conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România. Nominalizarea lui Patriciu pentru acest premiu a venit şi cu o „recomandare” din partea Societăţii Timişoara pentru PNL. Cei de la Societatea Timişoara au făcut un apel către Partidul Naţional Liberal de „a elibera partidul de sub dominaţia lui Dinu Patriciu, principalul obstacol în coalizarea forţelor de dreapta”.
Premiul „Alexandra Indrieş”, oferit de ziarul Timişoara, pentru contribuţia, prin intermediului cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România, are doi laureaţi: jurnalista Andreea Pora şi ziarul Timpolis.
Premiul „Punctul 12 al Proclamaţiei de la Timişoara”, oferit pentru promovarea principiilor Proclamaţiei în diaspora, va fi acordat scriitoarei Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatură în 2009, pentru „atitudinea ei civică şi politică, lupta ei cu securitatea”, au precizat reprezentanţii Societăţii Timişoara.
Premiul „Ion Monoran”, conferit pentru „stăruinţa în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească”, va fi acordat lui Cristian Ferkel Şuteu, unul dintre copiii eroului-martir Alexandru Ferkel Şuteu, care a fost împuşcat în zilele Revoluţiei.
Vineri, 12 martie, de la ora 17, la scuarul de la intrarea pe strada Alba Iulia dinspre Piaţa Libertăţii va fi dezvelit „calcanul semnăturilor”, acoperit de listele cu semnături pentru Proclamaţia de la Timişoara, întocmite în primăvara lui 1990.
Citiți principiile noastre de moderare aici!