Legea privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă oferă comercianţilor o serie de modalităţi prin care pot vinde, la preţuri mai mici, reduse, produsele aflate pe stoc, care se deteriorează în timp, sau care nu au avut succesul scontat în magazin. Una dintre aceste modalităţi este soldarea. Conform legii, „Vânzarea de soldare este orice vânzare însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea <<soldare/soldari/solduri>> şi care, printr-o reducere de preţuri, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri sezoniere dintr-o structură de vânzare cu amanuntul. Vânzările de soldare se pot efectua numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare, cu condiţia ca produsele propuse pentru soldare să fie achitate furnizorului de către comerciant cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzări de soldare şi oferite spre vânzare în mod obişnuit înaintea acestei date.”
Totul pare frumos, doar că procedura e una extrem de greoaie, cu întocmirea unei grămezi de documente, cu raportări la primărie. Ceea ce îndepărtează aproape total comercianţii de această modalitate de a renunţa la stocurile de sezon. Ca dovadă, până acum, la Primăria Timişoara au fost depuse doar 4 solicitări de asemenea soldări.
Varianta alternativă: reducerile promoţionale
Prin reduceri promoţionale, patronul scapă de corvoada birocratică a prezentării de documente şi de stocuri, teoretic clientul beneficază de preţuri mai bune. „Această operaţiune de soldare e o prostie, numai te încurcă, te chinui să faci o grămadă de acte, te plimbi aiurea prin primărie cu dosarul. Toate astea pentru ce? Am renunţat de mult la aşa ceva. Noi facem reduceri promoţionale şi nu soldări. E perfect legal şi toată lumea e mulţumită. Eu vând, clientul ia la preţ bun, eu scap de stocul de produse de iarnă. Ce să mă mai încurc la cap şi cu ăştia?”, ne spunea proprietarul unui magazin de haine din Timişoara. El nu a vrut ca identitatea afacerii sale să fie făcută publică, el temându-se de „vizita” unor inspectori ai municipalităţii, dornici să descopere că el de fapt, nu e în legalitate.
Iar temerile sale sunt perfect justificate. Cei de la Primăria Timişoara sunt dornici de verificări, după cum anunţă chiar viceprimarul Traian Stoia.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că au primit doar patru notificări cu privire la efectuarea de soldări, lucru care l-a uimit şi pe viceprimar. Edilul îi avertizează pe agenţii economici care n-au depus notificări privind perioada de soldare din această iarnă că riscă sancţiuni dacă fac astfel de vânzări.
„Perioada de soldare începe din 15 ianuarie. Avem doar patru solicitări, deşi notificările la primărie s-au putut depune din decembrie. Am dat dispoziţie Poliţiei Locale să meargă să verifice. Dacă până acum erau verificaţi cei care făceau soldările, acum îi vom verifica pe ceilalţi… Amenzile sunt de la 200 la 1.000 de lei”, ne-a declarat Stoia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!