Aflat la a III-a ediție, programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” oferă finanțări nerambursabile de peste 1.225.000 de lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație în cinci orașe. Printre ele se numără și Lugoj. Programul este coordonat de Fundația Comunitară Timişoara și dispune de 245.000 de lei, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs.
În perioada 24 noiembrie – 20 decembrie pot aplica organizații non-guvernamentale şi grupuri de inițiativă (inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de locatari) care vor desfășura activitățile propuse în Lugoj.
„Direcțiile de intervenție ale programului la Lugoj au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă în urma unui proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, programul își propune să susţină idei de proiecte pentru protecția mediului, sau de îmbunătățire a spațiului urban comun (spații pe malul râului Timiș, alte spații comunitare în cartiere sau instituții publice unde publicul nu are momentan acces), care vor conține totodată şi o componentă de educație şi participare comunitară. Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de recreere, joacă și învățare non-formală, grădini urbane comunitare, spații verzi experimentale și alte idei ce contribuie la reconectare şi socializare pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.
Sunt încurajate proiectele realizate în parteneriat între grupuri, organizații, unități de învățământ care propun activități complementare ce contribuie la întărirea relațiilor în comunitate. Vor avea prioritate proiectele realizate în rețele de organizații, care au o componentă clară de protecție a mediului sau de îmbunătăţire a unui spațiu public urban, și care sunt totodată axate pe educație. De asemenea sunt așteptate proiectele care, prin intervenții în spațiul public adresate unui număr cât mai mare de beneficiari, pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact și sunt ușor transferabile”, spun reprezentanții Fundației Comunitare Timișoara.
În perioada 25 noiembrie – 15 decembrie, potențialii aplicanți pot opțional să lucreze împreună cu echipa Fundației Comunitare Timișoara în formatul unui Incubator de proiecte, pentru ca fiecare să-și dezvolte ideile într-o propunere de proiect fezabilă, cu potențial de finanțare. Rolul incubatorului este și acela de a aduce împreună echipele care au idei pentru Lugoj pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte.
Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare. Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate AICI. Primele două ediții ale programului s-au desfășurat în 11 orașe din țară. Au fost finanțate 84 de inițiative locale. Anul acesta, proiectul a ajuns și în Timișoara.
„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități a arătat deja la Timişoara că există un potențial de implicare comunitară care așteaptă să fie activat. Mergem mai departe, la Lugoj, cu încrederea că vom descoperi soluții civice noi și relevante pentru comunitatea locală. Prin acest program de finanțare ne dorim să creștem capacitatea grupurilor și organizațiilor din Lugoj de a adresa mai bine nevoile comunității locale și de a colabora între ele pentru creșterea impactului acţiunilor lor”, a declarat Daniela Chesaru, director executiv – Fundaţia Comunitară Timişoara.
Fundația Comunitară Timișoara sprijină inițiativele locale și creează legături în interiorul comunității în vederea dezvoltării acesteia pe termen lung. Printre proiectele realizate se numără: Științescu, Cercul de Donatori, Timotion-Timișoara se mișcă, Talk the Walk.
editor Dan Oancia
Citiți principiile noastre de moderare aici!