„Din experienţa mea, din ce am văzut şi în alte ţări, un şomaj de 3% este considerat natural”, spune directorul AJOFM Timiş, Liviu Neguţ. Este pentru a doua lună consecutiv când rata şomajului se menţine sub limita de două procente. În luna mai a fost prima dată când s-a coborât sub această limită, când rata şomajului înregistrată a fost la nivelul de 1,9%. Cu o lună mai târziu a ajuns la 1,79%. Asta înseamnă că 5.947 de persoane, din care 2.866 de sex feminin, erau în evidenţele autorităţilor ca fiind în şomaj.
În continuare, cea mai afectată categorie socială rămâne cea a persoanelor cu vârsta între 40 şi 49 de ani, cu 28,65%, urmată de cei între 30 şi 39 de ani, cu 22,73%. Teoretic, din luna august şomajul în rândul tinerilor ar trebui să crească după rezultatele dezastruoase de la bacalaureat. Aceşti tineri ar trebui să-şi găsească un loc de muncă. Desigur, trebuie avut în vedere că mai există încă o sesiune de bacalaureat, ocazie cu care o parte dintre elevi ar putea să treacă şi de acest hop în viaţă. Majoritatea tinerilor care au picat la ultima sesiune nu se pot lăuda cu deţinerea unei anumite calificări profesionale, în consecinţă şi opţiunile pentru găsirea unei slujbe sunt limitate. Ei ar putea să urmeze diferite cursuri de calificare/ recalificare pentru a se adapta la cerinţele actuale de pe piaţa muncii. Exact această categorie profesională, a celor cu nivel de specializare primar, gimnazial şi profesional, ocupă 65% din totalul şomerilor din Timiş.
În ceea ce priveşte locurile de muncă declarate la AJOFM Timiş, în iunie au fost oferite spre ocupare 3.077 de slujbe, dintre care 280 pentru cei cu studii superioare, 616 pentru cei cu nivel de pregătire mediu şi 2.181 pentru muncitori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!