Așa cum anunțam încă de săptămâna trecută, comisia coordonată de viceprimarul Traian Stoia care verifică starea clădirilor din zonele istorice ale Timișoarei și-a extins activitatea, luând la control și podurile și pivnițele imobilelor din centru, după ce s-a ocupat, vreme de câteva luni, de fațade, de îndepărtarea aparatelor de aer condiționat și a antenelor de pe acoperișuri. Proprietarii au fost somați să ia măsuri, având în vedere că unele poduri şi subsoluri sunt pline de gunoaie, găinaț de porumbei și purici, a constatat Stoia. Cei care nu întreţin curăţenia locuinţelor şi a spaţiilor pe care le deţin riscă amenzi de la 500 la 1.000 de lei conform Hotărârii de Consiliu Local 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe raza municipiului Timişoara.
„Acţiunile de control au continuat în zona centrală şi pe tema stării podurilor şi subsolurilor, în care spuneam că proprietarii au obligaţia de a face igienizări. În mod normal, aceste subsoluri şi poduri ar trebui să arate cât se poate de decent, având în vedere că aceste clădiri se găsesc în zona zero, unde toată lumea e foarte mândră că are un apartament, dar uită să-şi întreţină acoperişul, subsolul şi podurile… S-au dat somaţii (…) Toată zona centrală – subsoluri, poduri şi acoperişuri – s-au dat somaţii. Problema e că la noi se începe întotdeauna cu sfârşitul, cu reparaţii în pivniţă, dar acoperişul e găurit, apar infiltraţii şi cade candelabrul”, a declarat, zilele trecute, Stoia.
În ceea ce priveşte faţadele şi acoperişurile imobilelor din Piaţa Victoriei, unii proprietari s-au conformat şi au început lucrările de reparaţii, spun reprezentanţii municipalităţii.
„Au început lucrări de reparaţii, unii cu acoperişul, alţii şi-au schimbat scurgerile, burlanele (…) Oamenii au înţeles şi au început să repare. Avem adevărate monumente, adevărate palate şi, din păcate, nu le îngrijim. Nu mai putem tolera asta, o să trebuiască să urmărim şi să îi determinăm pe cetăţenii care n-au înţeles încă importanţa acestor clădiri pentru istoria noastră, a zonei, a Banatului, a oraşului. Nu îi este permis nimănui să îşi bată joc de aceste monumente istorice”, a conchis viceprimarul, avertizând, din nou, că se va trece la amenzi acolo unde proprietarii nu înţeleg să ia măsuri şi să respecte Legea 422/ 2001 privind protejarea monumentelor istorice și hotărârile de consiliu local în vigoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!