Proiectul, în valoare de cinci milioane euro, are ca obiectiv informarea şi consilierea privind cariera, în mod gratuit, a 25.000 persoane, pe durata a trei ani. Iniţiativa este deja funcţională de aproape un an de zile, iar Centrul Regional Timişoara a consiliat 963 persoane, dintre care 86 au reuşit să-şi găsească un loc de muncă.
Persoanele disponibilizate, şomerii, persoanele în căutarea unui loc de muncă beneficiază de consultanţă gratuită acordată de consilierii din cele 15 centre regionale. Consilierii asistă persoanele din program în întocmirea unui CV profesional, a unui bilanţ profesional, a unei scrisori de intenţie şi ghidează participanţii spre o nouă orientare profesională. Beneficiul major al consilierii constă în pregătirea şomerilor pentru întâlnirea cu angajatorii, astfel persoanele consiliate îşi sporesc şansele de angajare în competiţia cu alte persoane în căutarea unui loc de muncă.
Un număr de 12755 de persoane au beneficiat la nivel naţional de serviciile de consiliere până la momentul actual. Dintre acestea, 684 şi-au găsit un loc de muncă iar trei au ales sa deschidă o afacere pe cont propriu, beneficiind de o subvenţie în valoare de 600 lei care să contribuie la cheltuielile de constituire a unei societăţi comerciale sau de obţinere a autorizaţiei de funcţionare ca persoana fizică autorizată.
51 de participanţi consiliaţi au fost instruiţi în vederea deschiderii unei afaceri, luând parte la cursurile de antreprenoriat susţinute de consultanţii în afaceri CDM. Prin proiect s-au acordat subvenţii în valoare globala de 44.595 lei unui număr de 78 persoane pentru coplata unor cursuri de recalificare susţinute de societăţi acreditate.
Angajatorii vor oameni cu spirit de echipă şi iniţiativă
În cadrul proiectului a fost derulat şi un studiu care a urmărit obţinerea de la potenţialii angajatori de informaţii referitoare la ce aşteptări au aceştia de la viitorii angajaţi. Studiul a arătat că se caută oameni cu iniţiativă, care pot lucra în echipă. Principalele cerinţe ale patronilor se referă la abilităţi de planificare, abilităţi de responsabilizare, abilităţi de muncă în echipă, abilitaţi de iniţiativă şi acţiune şi abilităţi de învăţare. Studiul a mai arătat, de asemenea, că în domenii de activitate precum industrie şi comerţ angajatorii au planificat noi angajări. În alte domenii se distinge o strategie de menţinere a angajaţilor existenţi cu intenţii aproape nule pentru disponibilizări. Astfel, evoluţia pieţei muncii este pe un drum ascendent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!