„Zece la sută dintre bărbaţi şi patru la sută dintre femei suferă de apnee în somn (SAS), adică de acele pauze în respiraţie, foarte periculoase pentru sănătate”, explică dr. Dan Mihăicuţă, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie, membru în Comitetul Executiv al European Sleep Research Society. „Sindromul de apnee în somn reprezintă o importantă problemă de sănătate publică prin consecinţele sale. El poate apărea la orice vârstă, dar din experienţă pot să vă spun că cei mai mulţi pacienţi sunt bărbaţi graşi sau şoferi profesionişti de meserie. Tocmai de aceea trebuie subliniat că adormirea la volan determină 20% din accidentele de circulaţie, iar sindromul de apnee în somn reprezintă una din afecţiunile medicale care se corelează cu acest tip de accident”, a adăugat dr. Dan Mihăicuţă.
Pe parcursul celor trei zile de curs, participanţii, veniţi din întreaga ţară şi din străinătate, au luat parte la prezentări de cazuri teoretice, dar şi la consultarea unor pacienţi în cadrul Clinicii Medicover din Timişoara.
„Practic, 30 de cursanţi au învăţat pe aparate şi pacienţi cum să diagnosticheze tulburările de somn. Se fac diferite măsurători, pacientului i se dă un aparat portabil pe care îl pune noaptea în somn, acesta se întoarce apoi la noi şi, după citirea rezultatelor, se decide tratamentul”, a completat dr. Dan Mihăicuţă.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!