Situaţia Colegiului C.D. Loga a fost prezentată în şedinţa Consiliului Local Timişoara de marţi, aleşii PSD făcând o interpelare pe această temă.
„Sunt foarte multe probleme, situaţia aş putea să spun că este chiar dezastruoasă. Dorim să aflăm care este stadiul lucrărilor ce vor fi efectuate. Ştim că face parte dintr-un proiect la nivel internaţional, finanţat de către parte germană, dar cerem să vedem care sunt lucrările care vor avea loc, când şi cum. Prin stare dezastruoasă mă refer la acoperişul clădirii, care duce lipsă de ţigle şi care trebuie refăcut în totalitate, în iunie dacă nu mai înşel a fost necesară intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru că s-a desprins o bucată de tablă din acoperiş. În sala festivă s-a umflat parchetul, a fost reparată, pentru că a curs apă. Jgheaburile ar trebui curăţate, nu există burlane, spaţiile sanitare, sala de sport sunt degradate şi necesită intervenţii urgente, am înţeles că a căzut şi un candelabru în sala profesorală, un candelabru de 20 de kilograme…”, a explicat consilierul local Romaniţa Jumanca.
Reprezentanţii instituţiei de învăţământ spun că problemele nu sunt de azi de ieri şi, pentru că primăria nu a intervenit, iar mult-aşteptata reabilitare cu sprijin german promisă de autorităţile locale întârzie, s-au văzut nevoiţi să facă unele reparaţii cu deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara.
„Sunt infiltraţii vechi, apa s-a infiltrat în pereţi, a ajuns în sala festivă, am pus găleţi, sunt infiltraţii în laboratorul de biologie, pe coridoare şi în mai multe săli la ultimul etaj. Instalaţia electrică e putredă, nici nu vreau să mă gândesc ce e acolo, grupurile sanitare sunt foarte vechi, burlanele sunt vechi, au fost înlocuite doar câteva care chiar căzuseră, de-aia sunt zone mari în care e căzută tencuiala. Sus acoperişul are zone întregi descoperite, tablă îndoită de vânt, riscăm să cadă în capul trecătorilor, şcoala necesită o reparaţie capitală. Am început lucrări cu deţinuţii, am făcut contract cu ei, şcoala îi plăteşte, pentru că nu se făcea nimic şi nu aveam niciun răspuns de la primărie. Tot cu deţinuţii am făcut lucrări la sala festivă şi sala de sport. Se mai lucrează încă, se fac zugrăveli, se vopsesc geamuri, se fac lucrări minimale de întreţinere. Am înţeles că urmează să mai aibă loc o intervenţie de urgenţă… Am făcut adrese la primărie, am marcat cu roşu problemele, le-am spus care sunt. S-a ajuns la limita suportabilităţii…”, afirmă directoarea Colegiului Naţional C.D. Loga, Mariea Ştefan. O mână de ajutor au mai dat şi unii părinţi preocupaţi de condiţiile în care învaţă copiii lor, iar de refacerea şi dotarea unei săli s-a ocupat reprezentanţii Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor (FEAA) a Universităţii de Vest, care au dezvoltat la Loga un centru de antreprenoriat.
Oficialii Primăriei Timişoara spun că programul de reabilitare a clădirilor istorice derulat cu Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei (KfW), prin care ar fi trebuit să fie refăcut şi Colegiul C.D. Loga, pe lângă Liceul Nikolaus Lenau şi Liceul Jean Louis Calderon, merge… anevoios.
„Din păcate, proiectul de reabilitare a unor clădiri cu fonduri obţinute pe acea colaborare cu Banca de Dezvoltare a Germaniei, cu KfW, merge extrem de anevoios. Chiar am intenţionat să renunţăm la acest proiect, deşi termenii acestui acord sunt foarte favorabili, numai că la implementare lucrurile nu merg… Am trimis o scrisoare părţii germane (…) În 7-10 zile a venit o delegaţie numeroasă din Germania şi, după o discuţie furtunoasă în care în prima parte să dădea vina pe municipalitate s-a făcut dovada că nu aici era vina, ci că lucrările mergeau greu datorită mecanismelor implicate în derularea acestui proiect (…) Pentru Loga s-a făcut proiectul, iniţial a fost agreat, apoi au apărut nişte observaţii, în cele din urmă consecinţa a fost că nu s-a putut organiza licitaţia (n.r. – licitaţia pentru execuţia lucrărilor) din cauza diferenţelor de optică şi standarde între specialiştii români şi germani. Nici astăzi nu avem lansată licitaţia, dar în cursul acestei săptămâni proiectul va primi undă verde astfel încât să putem porni licitaţia (…) S-au făcut intervenţii în regim de avarie şi se vor face şi în continuare atâta cât trebuie ca să asigurăm securitatea copiilor, a profesorilor, a tuturor celor care intră în şcoală. Sperăm ca după această săptămână să putem în sfârşit să organizăm licitaţia pentru contractarea executantului acestei lucrări”, a declarat primarul Nicolae Robu în plenul consiliului local de marţi.
Cert este că una dintre şcolile renumite ale Timişoarei, Colegiul C.D. Loga, unde învaţă peste 1.000 de elevi, nu a primit autorizaţie de funcţionare din cauza stării jalnice în care se află imobilul.
Colegiul C.D. Loga intra in reparatii. Primarul acuza PDL ca a blocat fondurile europene
Citiți principiile noastre de moderare aici!