Proiectul comun româno-sârb prevede dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă pentru îmbunătăţirea diagnosticului antenatal al malformaţiilor fetale în aria Timişoara – Vârşeţ. Depus în vara anului trecut, proiectul a fost selectat spre finanţare şi urmează să fie semnat contractul în această vară, în perioada iulie-august.
La Timişoara se doreşte reabilitarea unei clădiri de 542 de metri pătraţi, care are în prezent funcţiunea de spălătorie, de pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 nr. 23, şi amenajarea unui Centru medical de excelenţă specializat în diagnosticul antenatal al malformaţiilor fetale. „Nu pornim de la zero în acest domeniu, dar acest nou centru ne va permite să facem totul la un alt nivel. Va fi un centru deschis, oricine se va putea trata aici”, a precizat doctorul Mihai Băcilă, director medical în cadrul Spitalului Municipal.
Acest nou centru, care va funcţiona în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal, va avea un cabinet psihologic, un cabinet de consiliere genetică, două cabinete de obstetrică-ginecologie, trei laboratoare, de analize medicale, de anatomie patologică şi de genetică, o sală de intervenţii chirurgicale, două saloane post-operator şi alte spaţii, săli de aşteptare, vestiare, grupuri sanitare etc. Prin proiect este prevăzută şi achiziţia unor echipamente medicale performante – ecograf 3D/4D, automat acces pentru dublu și triplu test, procesor de țesuturi și altele. Un astfel de centru de excelență pentru depistarea și diagnosticarea antenatală a malformațiilor fetale va fi creat și la Vârșeț.
Se va înființa și un Consiliu Medical Comun, din care vor face parte specialiști din Timișoara și Vârșeț, care vor efectua consultații și diagnosticări în comun pe bază de programare. Totodată, se dorește implementarea unui sistem informatic comun de cercetare și diagnosticare on-line a malformațiilor fetale.
Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, perioada de execuţie a lucrărilor fiind de nouă luni. Bugetul total al proiectului este de 2.021.055 euro, suma de 1.909.588 euro reprezentând finanţare nerambursabilă. Părţii române îi revin 1.520.154 euro.
Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă, Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Dr. Dumitru Popescu (Odobescu) au trecut în administrarea primăriei în anul 2010. Spitalul Odobescu a fost comasat cu Spitalul Municipal.
În ceea ce priveşte Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal, au fost depuse spre finanţare, în cadrul programelor de cooperare-transfrontalieră şi în cadrul Programului Operaţional Regional, trei proiecte a căror valoare este de peste 5.400.000 euro. Acestea prevăd efectuarea de lucrări de reabilitare, dezvoltarea serviciilor de sănătate şi achiziţia de echipamente medicale performante.
Între acestea se află şi un proiect privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie, în valoare de peste 11 milioane de lei, dar acesta se află încă pe lista de aşteptare.
Alte două proiecte au fost depuse în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Prin primul, care prevede cooperarea în tratamentul infertilităţii feminine, s-a obţinut o finanţare de 200.000 euro (102.000 de euro partea română) pentru achiziţia de echipamente medicale, iar celălalt, în valoare de peste 2.000.000 de euro, prevede reabilitarea etajelor I si II ale imobilului care în prezent are funcţiunea de bloc operator şi dotarea acestor spaţii ale Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!