În categoria energiei regenerabile sunt cuprinse cele din domeniul solar, eolian şi hidro. Timişul nu are o strategie dezvoltată în acest sector, dar interes există. Un exemplu în acest sens este Institutul de cercetări pentru energii regenerabile ce funcţionează în cadrul Universităţii Politehnica Timişoara. Acesta efectuează de ceva timp mai multe studii în domeniul energiei regenerabile. La Timişoara funcţionează deja mai multe panouri solare, desigur pentru studiul acestui tip de energiei, iar pe Semenic institutul a instalat o turbină eoliană, am aflat de la Radu Vasiu, marţi, în cadrul întâlnirii intitulate „Investiţii în domeniul energiilor regenerabile în contextul dezvoltării Regiunii Vest”, organizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.
Domeniul energiei solare a atras deja invesititori la Timişoara. În unul dintre parcurile industriale aflate la ieşirea din oraş funcţionează de la începutul acestui an o fabrică aparţinând unei societăţi cu capital spaniol cu renume în domeniu.
„Ideea a fost lansată în 2009, s-a luat decizia ca societatea noastră să se apropie de ţările low cost, cu o piaţă apropiată cu cea spaniolă. Am evaluat şi am ales Timişoara. Aici am găsit o serie de argumente pro pentru locaţie: poziţie strategică a Timişoarei, apropierea de pieţele din Cehia şi Germania. România se presupune că va sprijini energia voltaică, iar mâna de lucru e mai ieftină. Sun zboruri aeriene directe spre spania şi condiţiile din oraş sunt bune pentru expaţii spanioli”, a declaratAntonio Navarro, director al filialei timişorene a fabricii spaniole.
La finalizarea investiţiei, fabrica va avea 10.000 mp de spaţiu, acum e inchiriată doar o primă parte din suprafaţă. Interesant este că spaniolii au beneficiat din plin de insuccesul unei alte importante investiţii străine care a funcţionat la Timişoara, este vorba de fosta unitate a italienilor de la Geox. „Noi practic am venit şi am conectat utilajele, zona era dotată cu tot ce era necesar”, a mai spus Navarro. În prezent, la fabrica timişoreană funcţionează patru linii de producţie, capacitatea anuală de producţie fiind de 50 de megawatti. La finalul investiţiei, se va dubla capacitatea de producţie. Un număr de 200 de persoane vor lucra în trei schimburi. Influenţa investiţiei spaniole este una mult mai mare decăt cea oferită prin fabrica de lângă Timişoara, o importantă parte din componentele folosite în producţie vor fi realizate în Romania.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!