Marile concerne internaţionale care sunt dornice să înceapă sau să-şi dezvolte activitatea în România vor găsi la Timişoara ceea ce caută în domeniul găzduirii afacerilor. Peste 90.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri de cel mai înalt nivel le sunt oferite spre închiriere, se arată un raport întocmit de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang Lasalle.
Stocul modern de spații de birouri din Timişoara este estimat în acest moment la 89.800 mp, jumătate dintre acestea fiind de tip A, iar restul de clasă B. Peste 70% din stocul disponibil de clasă A este concentrat în cele trei clădiri finalizate aparţinând complexului City Business Centre din Piaţa 700. La nivelul oraşului, rata medie de neocupare este estimată la 7% pentru spaţiile de clasa A şi la 10% pentru cele de clasa B, mult sub media din Bucureşti.
Un alt proiect ce va fi finalizat în curând este cel al Fructus Plaza. Numărului de birouri existente i se vor adăuga alţi 8.000 mp în Fructus Plaza, proiect mixt dezvoltat tot în vecinătatea Pieţei 700, dar şi următoarele două clădiri din City Business Centre care vor fi livrate în 2012, respectiv 2013 şi care totalizează peste 16.000 mp.
Tot un atu al Timişoarei poate fi considerată existenţa unor terenuri disponibile atât în zonele centrale, cât şi în cele periferice. Chiar dacă terenuri ar exista, constrângeri în ceea ce priveşte dezvoltarea altor proiecte de anvergură pot apărea din cauza lipsei unor dezvoltatori experimentaţi.
Pentru cei care nu au pretenţii ridicate sunt disponibile la Timişoara şi birouri din clasa C. Suprafaţa totală a acestora este estimată la 26.500 mp, dar aici gradul de ocupare este de doar 50%.
În ceea ce priveşte chiriaşii actuali ai spaţiilor de birouri de calitate, acestea sunt nume importante. Dacă Alcatel-Lucent este deja un ocupant major cu tradiţie pentru Timişoara, merită de asemenea menţionate şi alte companii cu o prezenţă importantă în oraş, ca de exemplu WIPRO, care închiriază aproximativ 4.500 mp în corpul C din City Business Centre, Bosch, Hewlett Packard, PricewaterhouseCoopers, Deloitte, IBM sau Microsoft. De asemenea, există o serie de companii multinaţionale care au deja o prezenţă sau care urmează să îşi dezvolte operaţiuni pe piaţa locală, luând în considerare Timişoara ca alternativă pentru Bucureşti, deoarece există şi aici proiecte livrate la standarde internaţionale şi care respectă cerinţele companiilor multinaţionale. Aici se poate vorbi mai ales de domeniul IT/C. Pe de altă parte, raportul relevă faptul că o serie de companii din sectorul IT/C şi automotive iau în considerare posibilitatea de a-şi extinde operaţiunile de aici. Astfel, cererea activă de spaţii de birouri moderne în Timişoara este cuprinsă între 50.000 şi 70.000 mp.
Timişoara are un cartier de afaceri în Piaţa 700
Timişoara este singurul oraş din România, cu excepţia Bucureştiului, unde s-a conturat un adevărat cartier de afaceri. Datorită dezvoltărilor imobiliare din zonă, a concentraţiei mari de spaţii, dar şi de companii, la care se adaugă gradul ridicat de ocupare şi o cerere în creştere, Piaţa 700 s-a schimbat complet în ultimii ani. Alături de complexul City Business Centre, în zonă sunt situate şi sediile unor companii reprezentative pentru Timişoara, Alcatel-Lucent şi Eta2U, dar şi cel al Direcţiei Finanţelor Publice. De asemenea, pe lista facilităţilor disponibile se va adăuga, la inaugurare, şi parcarea subterană modernă cu 475 de locuri, situată pe strada Gheorghe Lazăr.
Citiți principiile noastre de moderare aici!