Universitatea Politehnica folosește cele mai noi descoperiri pentru a realiza un studiu legat de spațiul verde din Timișoara. O asemenea cercetare are loc „în oglindă” și la Beijing, în China. Universitatea derulează un un proiect de cercetare cu tema „Dezvoltarea Tehnologiilor de Monitorizare a Spațiilor Verzi Urbane prin Teledetecție. Studiu Comparativ Timișoara – România și Beijing – China”, în care partener este The Institute of Remote Sensing and Digital Earth (RADI), ce funcționează în cadrul Chinese Academy of Sciences (CAS). RADI este cel mai mare institut de cercetare în domeniu și are ca obiective imediate cercetarea asupra modelării și evaluării spațiilor verzi urbane.
Ca urmare a acestui studiu se va putea vedea situația reală a spațiilor verzi din cele două orașe și care este proporția optimă pe care ar trebui să o dețină din totalul suprafeței. De asemenea, se vor stabili metode de monitorizare a acestor spații verzi și va fi realizată modelarea 3D a acestora.
Coordonatorul proiectului din partea română este Sorin Herban, care are o bogată experiență în domeniul monitorizării și amenajării teritoriului cu aplicabilitate în GIS-ul urban și modelarea 3D a datelor preluate prin intermediul unor tehnologii precum scanarea laser terestră și fotogrammetrie. Ideea proiectului a apărut după ce profesorul timișorean a fost implicat într-un proiect european care a avut aceleași direcții de cercetare. Ulterior a apărut oportunitatea colaborării cu Academia Chineză de Științe.
Rezultatul studiului poate fi util Primăriei Timișoara, spun cei de la Universitatea Politehnica care ar putea, „pe lângă monitorizarea spațiilor verzi urbane cu tehnologie de înaltă rezoluție, să beneficieze și de soluții de cartografiere urbană sau modalități de a evalua mediul urban prin analiza configurației spațiale a clădirilor urbane și a spațiului verde urban, pentru a promova înțelegerea științifică a interacțiunii dintre clădiri, spațiul verde și ființele umane”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!