Responsabili din cele mai importante structuri româneşti de apărare împotriva terorismului s-au aflat luni la Timişoara pentru a învăţa din experienţa dobândită de Rupali Jeswal, una dintre cele mai importante specialiste pe plan mondial în acest domeniu.
„Viziunea mea este că noi cu toții să ne concentrăm eforturile pentru protejarea spațiului teritorial al României, dar aceasta duce la obținerea de protecție pentru un spațiu mai larg, nu doar al României, ci și al regiunii. Se poate răspândi oriunde această radicalizare a fenomenului terorist”, a declarat Rupali Jeswal.
Norocul României este că nu pare a fi dezvoltată nici în acest domeniu, însă pericolul terorismului nu trebuie ignorat.
„Din fericire, în acest moment, amplitutinea fenomenului în România nu este foarte mare. Dar, pericolul terorist trebuie luat în seamă, ei au echipamente mai bune decât autorităţile, aceasta şi pentru că fură de la toți. Pentru a câștiga un război nu contează cât de avansate sunt armele, ci în mâinile cui sunt. Deși România nu este expusă terorismului până acum, terorismul poate veni din orice parte și oricînd, terorismul e o afacere și se poate extinde. Atacurile cibernetice pot fi considerate acte de terorism? Da, trebuie să ne concentrăm asupra acestor atacuri”, a mai spus Rupali Jeswal.
În sprijinul afirmaţiei făcute la Timişoara de experta în terorism vin numeroase informaţii dinspre Statul Islamic, care confirmă faptul că terorismul poate fi o afacere prosperă, însă nu pentru militanţii radicali, ci pentru cei din umbră. Astfel experţii internaţionali estimează că economia Statului Islamic, care era în trecut dependentă de donaţii din partea musulmanilor din toată lumea, dar mai ales din lumea arabă, se bazează acum atât pe extragerea de petrol şi produse petroliere, cât şi pe taxe de protecţie, şantaj şi răpiri. Acum economia ISIS a devenit perfect independentă, în teritoriile ocupate de Statul Islamic trăind circa 8 milioane de persoane.
În continuare, specialistul a avertizat şi asupra puterii pe care o poate avea mass-media în prezentarea şi amplificarea fenomenului terorist.
„De asemenea, mass-media este foarte puternică. Am avut un incident terorist în Paris, de exemplu, noi trebuie să învățăm din aceste evenimente, nu să amplificăm panica. Modul în care este prezentat un asemenea incident trebuie să fie cât mai aproape de realitate, nu trebuie răspândită frica, teroarea. Modalitatea în care mass-media expune incidentele e foarte important, trebuie să transmită siguranță, și nu frică. Mass-media să fie neutră când prezintă evenimente de acest gen”, a mai spus specialista în terorism şi antiterorism.
Este pentru prima dată când Timişoara găzduieşte o conferinţă pe această temă extrem de delicată, dar extrem de actuală.
„Este o premieră pentru Timişoara, dar și pentru mediul universitar din România să găzduiască un expert internațional în terorism și antiterorism. Avem o conferință în premieră, împreună cu Centru pentru Studii în domeniul Penitenciarelor am organizat această conferință la care participă foarte mulți specialiști în domeniul combaterii acest fenomen mondial”, a declarat Marilen Pirtea, rector al Universităţii de Vest Timişoara, gazda evenimentului.
Alte articole pe aceeași temă:
Unul dintre cei mai buni specialisti mondiali in combaterea terorismului va conferentia la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!