Cei trei specialiști de la Muzeul Național al Banatului se află într-o zonă de cercetare nouă, care a fost evitată din cauza infrastructurii proaste. Proiectul “Kârghâzstan” are în vedere atât o componentă științifică, cât și una culturală.
„Componenta științifică prezintă o abordare cu caracter interdisciplinar ce a implicat, în primă fază, localizarea și identificarea gorganelor (cf. rus. kurgan) din zona de vest a munților Thien Shan (Kârgâzstan). Gorganele, denumite în continuare kurgane, sunt cunoscute drept monumente funerare ce prezintă o movilă înălțată deasupra unui mormânt străvechi. Este o zonă de cercetare nouă, e o zonă care a fost evitată din cauza infrastructurii proaste. Este o zonă extrem de interesantă, una în care conviețuiesc împreună șapte naționalități în armonie totală, inclusiv români”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Kârgâzstan este o țară din Asia Centrală. Se învecinează la nord cu Kazahstanul, la vest cu Uzbekistanul, la Est cu China. Regiunea muntoasă Tian Shan acoperă peste 80 la sută din suprafața țării.
Drumul mătăsii reprezintă o serie de rute interconectate care au trecut prin Asia de Sud, între Chang an (astăzi Xi an), China de azi, înspre Turcia, Siria și alte destinații ale Asiei Mici. O împletitură de drumuri de caravană, ruta principală legând bazinul Mării Mediterane cu Estul Asiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!