Specialiștii vor investiga raportarea la afecţiunile psihiatrice a pacienţilor internaţi şi ambulatori ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara, percepţia asupra subiectului a profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale care participă la Conferinţa Naţională de Psihiatrie (16-19 mai 2018), a profesorilor și elevilor din liceele din Timişoara cu predare în limba română şi în limbile minorităţilor şi a studenţilor universităţilor din Timişoara.
În Timiș se implementează, începând cu luna mai 2018, proiectul “Spaţiul cultural bănăţean între normalitate, anormalitate şi supranatural”. Proiectul are o perioadă de desfăşurare de șapte luni şi este finanţat de Consiliul Judeţean Timiş.
„Proiectul are drept obiectiv general abordarea tematicii specifice dezechilibrului psihic din perspectivă multiculturală, analizând cutume, dar şi evoluţia psihopatologiei. Prezentările specialiştilor psihiatrii, psihologi, antropologi, vor fi ancorate în realităţile spaţiului multicultural în care trăim, Banatul, din trecut până în prezent.
Intenţionăm prin acest proiect, prin întâlnirile cu specialişti din domenii variate, să surprindem nuanţele culturale ale sănătăţii mintale, dar și ale dezechilibrului şi problemelor emoţionale ale comunităţii în care trăim. Dorim să înţelegem evoluţia istorică a conceptelor de sănătate şi boală psihică în Banat, factorii care au influenţat perspectiva actuală şi să adaptăm cultural campania de conștientizare privind tulburările psihice și identificarea primelor semne de boală”, transmit reprezentanții Asociației Psihiatrice Timișoara.
Pe perioada derularii proiectului va fi disponibil un chestionar on-line care îşi propune să identifice percepţia diferitelor categorii culturale, sociale şi etnice asupra normalităţii şi anormalităţi psihice.
Rezultatele proiectului vor contribui la promovarea recunoaşterii adaptate cultural a semnelor de afectare psihiatrică şi învăţarea comportamentelor ce asigură o bună stare de sănătate mintală.
Zilnic, la nivel global, milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu tulburări psihiatrice sau cauzate de consumul de substanţe psihoactive, boli care afectează atât persoana în cauză, familia, dar şi comunitatea din care fac parte. Alarmant este numărul mult mai mare al celor nediagnosticaţi şi care nu primesc ajutorul specializat, din lipsă de cunoaştere a simptomelor bolilor psihice şi a informaţiilor privind structurile de sănătate la care pot apela.
Proiectul este implementat de Asociaţia Psihiatrică Timişoara, în calitate de beneficiar, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” din Timişoara, Muzeul Satului Bănăţean, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, în calitate de parteneri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!