În capitală are loc, luni, conferinţa naţională pentru definitivarea proiectului şi Metodologiei de înfiinţare, organizare şi desfăşurare a activităţilor în Centrele pentru Copii din Mediul Rural, iniţiate de Fundaţia de Abilitare Speranţa din Timişoara. Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, ONG-uri, experţi, părinţi, iau parte la dezbateri şi pot împărtăşi exemple de bună practică existente în diverse zone şi localităţi din ţară, în acest domeniu de mare importanţă pentru sistemul educaţional.
„Proiectul Fundaţiei de Abilitare Speranţa din Timişoara, răspunde nevoilor copiilor cu cerinţe educative speciale (c.e.s.) din mediul rural şi familiilor acestora, care nu au acces la servicii educative specializate de recuperare, sprijin educaţional şi consiliere pentru incluziunea lor şcolară efectivă.Pentru copiii cu cerinţe educative speciale din comunităţile rurale este benefic să se organizeze servicii de sprijin „la ei acasă”, ceea ce Fundaţia a demonstrat ca fiind posibil prin iniţiativele pe care le-a concretizat începând cu anul 2007. Începând cu acel an, Fundaţia de Abilitare „Speranţa” a înfiinţat primele centre educaţionale cu servicii pluridisciplinare pentru copii cu cerinţe educative speciale din mediul rural în Comloşu Mare, Pişchia şi Maşloc, judeţul Timiş”, explică Letiţia Baba, coordonator al proiectului.
“Centre pentru Copii din Mediul Rural” (CCMR) are ca scop creşterea accesului la educaţie pentru copii cu cerinţe educative speciale (c.e.s.) din mediul rural, iar în cadrul reuniunilor regionale – desfăşurate, în acest an, la Cluj Napoca, Craiova, Piatra Neamţ şi Buzău – s-au identificat nevoile de sprijin, suport pentru creşterea accesului la educaţie pentru copiii cu cerinţe educative speciale din mediul rural în România. Deasemnea, s-a valorificat experienţa participanţilor pentru elaborarea unui proiect de metodologie privind reglementarea înfiinţării şi funcţionării centrelor pentru copii din mediul rural. La aceste reuniuni au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, ONG-uri, experţi, părinţi din 24 judeţe.
Proiectul se desfăşoară cu acordul şi susţinerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!