Tăticul secolului 21 împarte responsabilitatea creşterii şi educării copilului împreună cu partenera de viaţă, care în felul acesta poate fi mamă şi poate avea şi o carieră profesională.
Cei care îndrăznesc să fie altfel decât au fost părinţii lor, pentru că îndrăznesc să răstoarne tradiţii de secole, în care tatăl era o prezenţă autoritară, distantă şi poate doar un susţinător financiar al familiei: aceştia sunt tăticii secolului 21. Ei însoţesc viitoarea mămică la controlalele medicale periodice din perioada sarcinii, participă la cursuri de pregătire pentru naştere, asistă femeia la naştere, sunt acolo lângă copilul lor din prima secundă de viaţă.
Toate aceste detalii sunt oferite de Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timişoara, în cadrul unei broşuri traduse de Oriana Goleanu, coordonator de programe în cadrul fundaţiei. Aceasta a participat recent, la Bucureşti, la un atelier în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării.
„S-a discutat despre tranziţia de la viaţa de cuplu la viaţa de părinţi, despre roluri, aşteptări şi împărţirea sarcinilor între părinţi. Implicarea tatălui în îngrijirea nou-născutului, implicarea tatălui în relaţia cu copilul mic de 1-6 ani, influenţa experienţei personale a relaţiei cu tatăl au fost alte subiecte de dezbatere. Atelierul a fost organizat de Asociația Hands Across Romania și Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare (ANNA)”, precizează Oriana Goleanu, din partea Fundaţiei Profilaxis.
Specialiştii timişoreni mai amintesc că implicarea tatălui în îngrijirea copilului poate reduce mortalitatea infantilă în primul an de viaţă al bebeluşului, conform unui studiu al specialiştilor de la Universitatea de Sud Florida, Statele Unite. Broşura privind rolul de tată poate fi găsită şi la sediul Fundaţiei Profilaxis, în Timişoara, str. 1 Decembrie 1918, nr.106.
Citiți principiile noastre de moderare aici!