„Fiecare persoană trebuie să îşi stabilească anumite standarde pe care îşi propune să le atingă, dar aceste standarde trebuie să fie realiste”, ne-a declarat Bogdan Tulbure, asistent în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie din cadrul UVT.
Dacă un individ îşi propune anumite standarde pe care să le atingă, dar nu este capabil să o facă, poate ajunge la probleme psihologice, care îi afectează viaţa, spun specialiștii. Într-adevăr, perfecţionismul este o afecţiune, nu o „fericire”, din păcate prea puţini ajung să îşi dea seama că au această problemă. În societatea actuală, una care cere ca omul să fie tot mai bun, nu toţi putem atinge ceea ce ne propunem, anumite standarde fiind prea ridicate.
„Se poate spune că este o boală a ultimilor ani. Societatea cere tot mai mult, este una a perfecţionismului. Fiecare om trebuie să persevereze, să tindă spre mai bine. Dar limitele pe care fiecare şi le impune trebuie să fie realiste, nu imposibil de atins”, ne-a mai declarat Bogdan Tulbure.
Facultatea de Sociologie şi Psihologie doreşte să ajute oamenii să treacă de această problemă psihologică, iar varianta aleasă este una mai mult decât modernă: în mediul online a fost creată o platformă unde cei cu probleme pot cere ajutor de la specialişti, beneficiind de sprijinul acestora. Această nouă platformă nu se limitează doar la tratarea perfecţionismului ca şi boală, ci implică şi rezolvarea problemelor legate de depresie sau anxietate. Deocamdată, în România, noua platformă online nu este unică, dar este cea mai dezvoltată, acoperind cele mai multe probleme psihologice.
La nivel naţional sunt numeroase astfel de platforme online, dar profesorii de la facultatea timişoreană amintită şi-au dorit şi au realizat o platformă mult mai complexă, spun aceștia.
„Este o modalitate extrem de utilă de a descoperi dacă cei vizaţi chiar au probleme. Nu toţi cei care cred că suferă de anxietate sau depresie chiar au acele boli. La fel, nu toţi cei care suferă de perfecţionism suferă de această problemă. Ne aşteptăm să facem în jur de 500 de evaluări, se vor realiza fie prin screening, fie prin interviuri. Cei care suferă de perfecţionism nu conştientizează această problemă. Ei văd că nu pot obţine ceea ce îşi propun, se ajunge la tulburări de somn sau la probleme obsesive sau alte simptome. Noi ajutăm persoanele să conştientizeze standardele pe care şi le propun şi să îi ajutăm, să le explicăm că trebuie să îşi stabilească nişte limite realiste. Nu spunem să nu mai facă performanţă, ci să o facă în mod realist”, a mai spus Tulbure.
Interacţiunea cu „pacienţii” se realizează online. Nu este vorba de servicii de tip chat, ci de primirea unor mesaje de tip e-mail, care vor conţine un anumit modul de text, pe care solicitantul va trebui să îl parcurgă şi prin citirea acestuia va conştientiza problemele pe care le suferă.
„Este un program de tip diagnostic, pentru mai mulţi oameni. Noi dorim să îi ajutăm să descopere că trăiesc anumite emoţii. Ei au tendinţa să fugă de acestea, iniţial vrei să te aperi, să fugi de acele emoţii. Ei trebuie să accepte emoţiile. Ulterior sunt încurajați chiar să se expună, să îşi trateze acea anxietate”, a încheiat Bogdan Tulbure.
Dorinţa celor de la Facultatea de Sociologie este ca apelând la aceeaşi platformă să trateze şi dependenţa de tutun, o problemă extrem de actuală în această perioadă.
Cei care suferă de probleme legate de anxietate şi depresie pot accesa programul aici , iar care au probleme cu perfecţionismul, aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!