În 13 iunie 2019, începând cu ora 8:30, în amfiteatrul K1 al al Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, va avea loc cea de-a XVI-a Conferință Națională de Construcții Metalice CM16-2019.
Prestigioasele conferințe au debutat la Timișoara în anul 1973, la inițiativa academicianului Dan Mateescu. Acesta avea să devină primul șef al Catedrei de Construcții Metalice de la Timișoara, înființată în anul 1952.
Încă de la prima ediție au participat invitați de renume internațional, conferințele constituind un prilej de întâlnire a specialiștilor din domeniul construcțiilor metalice. Începând din anul 1973 și până în prezent, la Timișoara s-au organizat 4 ediții ale acestei conferințe, în anii 1979, 1982, 1985 și 1988.
În cadrul acestor conferințe sunt prezentate idei novatoare, performanțe științifice și tehnice, existând totodată oportunitatea unor schimburi de idei.
Evenimentul este organizat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), Facultatea de Construcții, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor (CMMC), Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Structurilor (CEMSIG) , împreună cu Academia Română – Filiala Timișoara, Centrul de cercetări tehnice fundamentale și avansate (CCTFA) și Secția de construcții metalice și sudură.
”Apariția și dezvoltarea construcțiilor metalice în partea de vest a României și în special pe teritoriul istoric al provinciei Banat a fost stimulată și influențată de apariția și dezvoltarea industriei metalurgice în această zonă, încă de la începutul secolului al XVII-lea. Prima uzină înființată aici, în 1771, de către autoritățile austriece, a fost uzina metalurgică de la Reșița, unde funcționa un atelier pentru confecții metalice și poduri din oțel, care includea la vremea respectivă și un birou de proiectare”, transmit reprezentanții UPT.
Sinergia între activitatea de proiectare, cea de cercetare și de formare a studenților a continuat și a devenit o marcă a Școlii Timișorene.
Printre cele mai renumite lucrări ale colectivului condus de profesorul Dan Mateescu se numără:
- cupola pavilionului Rom-Expo de la București
- structurile sălilor mașinilor de la Porțile de Fier I și II,
- Structura Centralei Termice Praga Nord,
- sala de sport și velodromul acoperit din Tripoli, Libia.
Temele conferinței din acest an sunt următoarele:
- Noutăți și tendințe în metodologia de calcul, în proiectare, în execuție și în normele tehnice din domeniul construcțiilor metalice și compuse din oțel – beton;
- Construcții remarcabile: proiectare, execuție, montaj;
- Comportarea construcțiilor metalice la acțiuni extreme;
- Reabilitarea construcțiilor prin soluții constructive bazate pe utilizarea materialelor metalice;
- Impactul asupra mediului înconjurător: criterii și parametri de dezvoltare durabilă;
- Structuri metalice în arhitectura modernă.
Pe lângă sesiunile conferinței, vor fi prezentări ale unor invitați speciali de la Universitatea Tehnică Atena (Grecia), Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Aachen (Germania), Universitatea din Lodz (Polonia).
Citiți principiile noastre de moderare aici!