Prin intermediul unui proiect finanţat în cea mai mare parte din fonduri europene, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă – ADIVEST, judeţele Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi Arad au primit fiecare câteva utilaje noi nouţe destinate intervenţiilor în situaţie de urgenţă zero, fie că este vorba de calamităţi naturale, fie de urgețe medicale sau accidente grave de muncă sau mai ales rutiere.
Aproape 50 de milioane de lei a costat investiţia totală, aceasta incluzând atât achiziţionarea autospecialelor, cât şi pregătirea profesională a celor care le folosesc în scopul comunităţii. Beneficiare au fost serviciile judeţene de urgenţă din cele patru judeţe din regiune: Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.
Autospeciale noi, un centru de comandă şi control echipat şi dotat conform ultimelor standarde europene, maşini dotate pentru descarcerări grele, toate acestea sunt în dotarea ISU Timiş.
Totuşi, specialiştii ISU mai au nevoie de un utilaj extrem de util în activitate. „Vom mai avea nevoie de o autoscară de intervenţii la înălţime, cu care sa putem ajunge la 44 de metri. Cele pe care le avem noi ajung doar la 33 de metri”, a declarat Corneliu Surlin, adjunct al Inspectorului Şef în cadrul ISU Banat.
În urma acestui proiect, ISU Timiş va avea dotarea îmbunătăţită cu 13 autospeciale, plus un centru de comandă şi control pentru situaţii de urgenţă: patru autospeciale pentru lucrul cu spumă, o autospecială de intervenţie la accidente colective pentru salvări urbane, o autospecială de cercetare pentru domeniul nuclear, biologic, chimic şi radiologic, o autospecială pentru descarcerări grele, trei autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistentei medicale de urgenţă, o ambulanţă de prim ajutor şi 2 ambulanţe de reanimare, plus centrul mobil de comandă. În plus, 156 de pompieri au fost instruiţi cum să lucreze cu ele.
„Noi acum stăm foarte bine cu dotarea, dar mai ales la Timişoara, în zona oraşului. Scopul proiectului a fost reducerea timpului de intervenţii la urgenţe, iar acesta a scăzut de la peste 40 de minute la 28. Dar, problema este la unităţile administrative mai depărtate. De exemplu… la Pietroasa. Nu poate ajunge maşina acolo la fel de repede. Noi trebuie acum să mergem în jos la nivel local şi să lucrăm să dotăm primăriile de acolo”, a declarat Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.
Din aprilie atunci când au fost primite primele autospeciale, specialiştii ISU au intervenit în Timiş la 98 de situaţii unde au fost necesare echipamente de descarcerare grea, ambulanţele fiind folosite în 1.397 de cazuri.
Pompierii au tinut tortele deasupra literaturii: politicienii au citit pentru popor
Citiți principiile noastre de moderare aici!