Andrei Mironov, cititor al tion.ro, a decis în urmă cu câţiva ani să îşi ia soarta în mână şi să demareze propria afacere. A optat pentru soluţia impunerii veniturilor sale pe bază de norme de venit, una mai facilă, cu mai puţine declaraţii necesar a fi depuse, spune el. Problema e că brusc, în opinia celor care au stabilit aceste norme de venit, din 2012 productivitatea muncii a crescut la softişti de 2,5 ori! De la o normă de 10.000 de lei la una de 25.000 de lei în acest an
“Eu de ani buni lucrez în “afara” sistemului, fiind absolvent al Politehnicii de pe vremea când şcoala era şcoală şi pentru o diplomă se transpira mult şi bine. De la mamuţii din oraş, care rând pe rând au dat faliment, a trebuit să mă readaptez şi am schimbat decorul muncii cum am putut mai bine. Nu a fost uşor, pentru că domeniul tehnic în care profesez e în continuă schimbare. Calculatoarele nu mai sunt pe lămpi şi programele au devenit cu totul altceva decât ce erau mai demult. Dar supravieţuiesc şi eu ca şi un inginer perseverent ce sunt, şi lucrez ca şi liber întreprinzător, pe diverse contracte mărunţele cu firme de IT de la noi, dar şi din afară. Ca să am o formă de activitate legală, mi-am deschis cu ani în urmă un PFA (n.r. persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice), la normă de venit. Asta echivalează cu un sistem forfetar, statul stă şi se gândeşte cât poate un om normal cu două mâini şi două picioare să câştige într-un an, şi stabileşte o valoare, care funcţionează ca bază impozabilă. E treaba fiecăruia dacă alege să lucreze ca un om “anormal” , multe peste cele 8 ore ca să facă un ban în plus. La mine nu doar că 8 ore au miros de vacanţă, dar lucrez şi zilele de weekend de cele mai multe ori”, spunea Andrei Mironov.
“În 2012, norma pe Timişoara la IT a fost de 10.000 lei. Pe 2013, norma proaspăt publicată, indică 25.000 lei, cu alte cuvinte o majorare de calibru greu, care pare să pretindă oamenilor să muncească de două ori şi jumătate mai mult”, ne-a mai spus Mironov. “E strigător la cer, şi totuşi se întâmplă sub ochii noştri. Dar nu avem ce face”, a continuat inginerul timişorean.
Soluţia celor de la Finanţe, impunerea în sistem real
Cei de la Direcţia de Finanţe Timiş recunosc faptul că stabilirea cotelor se realizează de către instituţie, după cunsutări cu consiliile judeţene. “Alineatul 2 al articolului 49 din actul normativ prevede după cum urmează: (2) Direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale au următoarele obligaţii: stabilirea nivelului normelor de venit; publicarea acestora, anual, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplică. Potrivit punctului 42 al Titlului III “Impozit pe venit” din HG 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, specifică faptul că, la stabilirea normelor anuale de venit de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor fi consultate consiliile judeţene/Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz”, am aflat de la Direcţia de Finanţe Timiş.
“La stabilirea normelor anuale de venit se au în vedere informaţiile din evidenţa fiscală referitoare la veniturile realizate din activităţile respective. Normele de venit stabilite pentru judeţul Timiş se reduc cu anumite procente (40% sau 50%) în funcţie de vârsta contribuabilului, starea de handicap a contribuabilului sau calitatea de salariat a acestuia”, mai spun cei de la Finanţe. Din păcate, sumele reprezentând norma de venit nu se modifică în cursul unui an fiscal.
Dacă un contribuabil vrea să scape de acest sistem de impunere, poate utiliza sistemul de impunere în sistem real. Exact cel de care informaticianul nostru vrea să scape!
“Menţionăm faptul că, în conformitate cu prevederile art.51 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real potrivit art.48 din actul normativ menţionat anterior. Optiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit (formular 220) şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal”, am mai aflat de la Finanţe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!