”Le Dormeur du val” (Adormitul din vale) se trezește la viață datorită trupei La Compagnie des Tropes din Paris. Două personaje inanimate, le Dormeur și Natura, realizează un spectacol special și foarte animat pornind de la celebrul poem al lui Arthur Rimbaud.
Orianne Campion și Lucile Andre își imaginează în piesa lor un personaj care-l întâlnește pe le Dormeur și îl studiază fără prejudecăți, astfel încercând să răspundă la întrebarea «Cine este le Dormeur?», întrebare care i-a frământat mult pe cei care au studiat poemul.
Într-o atmosferă idilică, Mosca, alias Lucilie Imperatore, pionier entomolog în devenire, pornește singură într-o aventură în natură. Pe drum, ea descoperă o insectă caraghioasă în formă de mână, în formă de corp uman. Iată, așadar, cele două personaje: descoperitor și descoperit, pionier și soldat, clovn și dansator.
Această întâlnire onirică între Dormeur și Explorator prilejuiește un duo corporal între dans și manipulare. Corpul inanimat devine repede pretextul a tot soiul de jocuri, fiind transformat în marionetă, manipulat și bruscat. Relația este creată prin această joacă. Le Dormeur devine un camarad, un tovarăș care va fi primit, îngrijit astfel încât i se insuflă viața și este modelat asemenea celuilalt. Punerea în mișcare îl animă. Antrenându-l pe Dormeur în jocul său, marionetistul devine marionetă.
Punerea în scenă a acestui spectacol reușește să intrige publicul, iar întrebarea ”Vis sau realitate?” persistă în mintea spectatorului la finalul acestei variații de scene și emoții. „Le Dormeur du val”, tânăr și palid în hainele sale de soldat este readus la viață printr-un sunet fermecat de chitară.
Spectacolul se desfășoară în limba franceză, fără subtitrare în limba română, iar gazdele lui sunt Institutul Francez din Timișoara și trupa La Compagnie des Tropes din Paris.
Citiți principiile noastre de moderare aici!