Wendla, o adolescentă care crede că pe copii îi aduce barza, pentru că aşa i-a spus mama ei, rămâne însărcinată şi moare în urma unui avort nereuşit ; un băiat se sinucide pentru că a rămas repetent, iar un altul îşi omoară prietenul alături de care şi-a descoperit homosexualitatea. Acestea sunt tragediile pe care le propune cea mai controversată piesă a lui Frank Wedekind. Tineri inocenţi care devin victime ale prejudecăţilor adulţilor, în numele « bunei educaţii ». Un adevărat « catalog de şcoală » al fanteziilor erotice adolescentine, piesa subintitulată O tragedie a copiilor », scrisă la sfârşitul secolului al XIX-lea, a stârnit la apariţie un mare scandal în Germania, deoarece face referire la erotism şi pubertate, conţinând scene de sex, masturbare, sado-masochism, viol, precum şi aluzii la necesitatea avortului, în răspărul unei societăţi sexual-opresive.
« Contemporan cu Freud și la fel de scandalos ca teoriile acestuia la vremea apariției lor, Wedekind provoacă la reflecție privind adolescența și adolescenții, felul în care își percep instinctele și în care, la rîndul lor, sînt percepuți și analizați de o societate – atunci și mereu – intransigentă și ipocrită », subliniază Codruţa Popov, secretar literar la Teatrul Naţional Timişoara.
Regizorul Cristian Ban lucrează în acest proiect cu scenografa Krisztina Nagy și actorii Mălina Petre, Luminița Tulgara, Doru Iosif, Traian Buzoianu, Ana Maria Munteanu, Iuliana Crăescu, Sabina Bijan, Călin Stanciu jr., Colin Buzoianu, Cătălin Ursu și Victor Manovici.
S.P.D.
Sursa foto : TNT
Citiți principiile noastre de moderare aici!