Finanțat cu aproximativ 300.000 de euro în cadrul programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”, implementat de Uniunea Europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA), proiectul se întinde pe durata a doi ani și va fi pus în practică de operatori culturali din cinci țări.
Partenerii vor găzdui artiști din celelalte țări partenere pentru a aprofunda subiecte legate de drepturile femeilor, subiecte importante pentru comunitatea locală.
Spectacolele vor fi produse cu participarea actorilor profesioniști și amatori, toate producțiile urmând a fi prezentate în cadrul festivalurilor organizate prin proiect în anul 2026.
Reprezentanții Teatrului Maghiar au transmis, marți, că dintre temele lansate ca subiecte potențiale pentru următoarele producții fac parte: violența obstetricală, libertatea sexuală și educația, dreptul la avort, reprezentarea politică a femeilor, violența domestică și feminicidul, diferențele salariale între femei și bărbați, drepturile economice.
Ceilalți cinci parteneri, beneficiari ai proiectului coordonat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, sunt Stowarzyszenie Kobietostan (Polonia), Drustvo ZIZ (Slovenia), Universitatea Paul-Valéry de Montpellier 3 (Franța), Fondacija Novi Sad – Evropska Prestonica Kulture (Serbia) și Trupa Drz ne daj (Serbia).
„Parte integrantă a fiecărui spectacol va fi dialogul cu publicul, urmând ca fiecare reprezentație să fie urmată de o discuție. Tot în cadrul proiectului se va organiza o conferință despre drepturile femeilor și se va lansa un documentar despre procesul de lucru la spectacolele din proiect. Pentru întregul proiect, organizatorii se așteaptă la aproximativ 150 de participanți direcți și peste 5.000 de participanți indirecți.
Oglindind problemele reale din societate, producțiile artistice din proiect pun în evidență probleme sociale care pot fi remediate cu participarea autorităților prin politici publice mai eficiente. Astfel, pe lângă valoarea artistică, spectacolele vor reprezenta și pretexte pentru a discuta despre punctele nevralgice din societate și pentru a identifica soluții împreună cu organizațiile și persoanele aflate în funcții-cheie, care vor fi invitate prin proiect”, au transmis reprezentanții Teatrului Maghiar de Stat.
Trainingul organizat în această săptămână la Timișoara are ca scop programarea perioadelor de rezidențe artistice, premiere și festivaluri, precum și clarificarea metodologiei de lucru.
„Acest proiect va contribui la promovarea egalității de gen și la crearea unor politici incluzive, cu efecte pozitive durabile asupra comunităților implicate”, au mai transmis reprezentanții Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!