„Așa cum am declarat public și v-am transmis prin consilierul meu personal Ciprian Trocan, v-am lăsat timp până la sfârșitul săptămânii trecute să negociați revendicările și să ajungeți la o înțelegere care să permită intrarea în normalitate a activității filarmonicii. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar tensiunile au exacerbat. Împreună (cu bold) ați reușit să creați o imagine negativă instituției și orașului, lucru care nu mai poate continua. Începând de astăzi (n.r. luni) mă voi implica personal în conflict. Vă invit la o primă discuție cu subsemnatul în formula: dl. director, dl. director adjunct, max. alte 3 persoane desemnate de dl. director, 5 reprezentanți ai Sindicatului Angajaților”, a fost invitația transmisă de Robu, care s-a semnat „primar, prof. univ. ing. dr. dhc Nicolae Robu”.
Potrivit surselor noastre, discuțiile au ținut ceva timp, dar oamenii tot neîmpăcați au plecat. Concluzia este că se negociază în continuare revendicările sindicaliștilor.
Cum vrea să rezolve primarul Robu problema? Și-a trimis câte un reprezentant la negocieri. A fost un consilier juridic, a fost consilierul lui personal și a mai fost și un consilier local din partea PNL. Directorul filarmonicii susține că negocierile merg greu, pentru că ciorna contractului colectiv de muncă pregătită de sindicaliștii se întinde pe 70 de pagini.
„Domnul primar a zis că vrea să vorbească cu oamenii, că se implică personal… negocierile merg bine, dar foarte greu, fiindcă ei au venit cu un proiect de contract colectiv de muncă de 70 de pagini, care este imens. I-am explicat primarului că în România nicio filarmonică nu are contract. Revendicările lor, care sunt cele mai multe, sunt ilegale. Le-a dat jurista o listă cu legile schimbate sau abrogate și unele lucruri nu pot fi luate în seamă. Eu i-am spus primarului că acest lucru va dura, mai nou în fiecare zi la negocieri vine și câte un reprezentant al primarului: a fost un om de la Juridic, a fost consilierul lui Ciprian Trocan, a fost consilierul local Grigore Grigoroiu”, ne-a declarat Ioan Gârboni.
Sindicaliștii de la Filarmonica Banatul au un total de 14 revendicări, ultimul punct fiind reprezentat de contractul colectiv de muncă, care are, de fapt, 90 de pagini.
Potrivit artiștilor nemulțumiți, marți va fi semnat un acord între sindicat, conducerea filarmonicii și primărie, care ar trebui să cuprindă inclusiv un termen limită pentru semnarea contractului colectiv de muncă.
„Noi avem speranțe foarte mari, pentru că domnul primar ne-a înțeles, l-a și certat pe domnul director, numai că nu prea mai credem în vorbe. Ne-a promis domnul primar că marți la ora 9.30 va avea un discurs față de oamenii care sunt în grevă. Noi i-am povestit ceea ce ne doare foarte mult, a spus să facem proceduri. O să avem mâine un acord în scris tripartit, între noi, director și primărie, domnul primar și-a asumat că va asuma acest acord și va pune la punct anumite chestii. Sunt aspecte în acest acord din contractul colectiv de muncă. Noi cerem inclusiv un termen limită pentru semnarea CCM, suntem abia la pagina 9 din 90. Noi am ieșit de la domnul primar din birou și am vrut să mergem la domnul Gârboni, secretara domnului director ne-a spus că la ora 16 nu mai discutăm, că ne întâlnim mâine”, ne-a declarat Florin Lupulescu, lider de sindicat.
Imediat după întâlnire, primarul Timișoarei a făcut public și rezultatul sondajului postat zilele trecute pe Facebook, cu privire la spectacolele filarmonicii. Concluzia este că de acum înainte se vor ține „spectacole regulare” doar vinerea.
„Filarmonica din Timișoara are spectacole regulare doar vinerea, în alte zile, de regulă sâmbăta sau duminica, organizându-se spectacole doar în mod excepțional. Având în vedere informațiile contradictorii primite, am dorit să aflu care este punctul de vedere al celor ce doresc să și-l facă cunoscut, răspunzând la acest sondaj. Rezultatele sunt următoarele: total repondenți: 4.100, repondenți cu opinia «e bine așa, cu spectacole regulare doar vinerea»: 2.500 (61%) și repondenți cu opinia «ar fi mai bine să fie spectacole regulare și duminica sau sâmbăta»: 1.600 (39%). Pe cale de consecință, luând în considerare și alte aspecte, programul Filarmonicii Timișoara va avea, în continuare, spectacole regulare, doar vinerea”, a scris Nicolae Robu pe rețeaua de socializare.
Vă reamintim, o parte din artiștii Filarmonicii Banatul, membri ai sindicatului, sunt în grevă generală. Ei au făcut o grevă de avertisment la sfârșitul lunii septembrie, timp de o oră, când au anunțat că se pregătesc de grevă generală. Conflictul este unul mai vechi, iar de aproape un an și jumătate muzicienii urcă pe scenă cu banderole albe în semn de protest față de atitudinea directorului, spun ei, care le-ar vorbi urât și ar programa concerte fără să-i plătească. Conflictul de la filarmonică a revenit în atenția publică acum, la deschiderea stagiunii 2018-2019. Chiar în lunea de după deschiderea stagiunii au început negocierile pentru un contract colectiv de muncă, însă momentan nu s-a ajuns la nicio concluzie.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2127721″]
[related-post post_id=”2122685″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!