Tilde Björfors este directorul artistic al Cirkus Cirkör, dar și femeia care a pus bazele acestui circ contemporan care vine tocmai din Suedia. Atât pe ea, cât și pe artiștii de la Cirkus Cirkör, îi puteți vedea din 23 până în 25 noiembrie, pentru prima data în România, la Timișoara.
Cirkus Cirkör – de la vis la realitate
„Prima mea întâlnire cu această formă de artă a fost la Stockholm, când aveam cam 20 de ani și am văzut un spectacol al companiei franceze Archaos (creat de Pierrot Bidon în 1986 – n.r.). Am plecat de la spectacol gândindu-mă: orice este posibil, iar granițele sunt făcute pentru a fi trecute!”, își amintește Tilde. Tot de la acel spectacol a plecat cu gândul că ar vrea să fie mai îndrăzneață. „Dacă eu m-am gândit la asta, probabil și alte persoane, la fel de timide ca mine, au simțit același lucru.” De aici până la a se gândi să aducă circul contemporan în Suedia, împreună cu prietenii ei, n-a mai fost decât un pas.
În peste 20 de ani de activitate, călătoria lui Tilde Björfors și a colegilor ei a fost aceea de la vis la realitate. „Ne-am simțit mereu ca într-un roller coaster. Am trecut printr-o mulțime de greutăți, ne-am asumat riscuri, am avut mușchi răniți și multe dureri (nu doar fizice), dar toate au fost un amestec perfect împreună cu momentele magice de care am avut parte. Dacă există ceva ce putem afirma cu certitudine, acela este faptul că ființele umane au capacitatea de a îndura mai multe decât cred că pot.”
„Limitele fiecăruia dintre noi sunt făcute pentru a fi depășite”
Spectacolul LIMITS – cel care va fi prezentat și la Timișoara – a apărut din dorința de a transpune în artă o situație a societății europene de azi: atitudinea în fața refugiaților. Creatoarea Cirkus Cirkör s-a aflat față în față cu sute de oameni care au ajuns în Suedia cerând azil, implicându-se în înființarea unui cămin pentru ei sau chiar deschizându-le propria casă. „Am devenit conștientă de limitările mele, dar și de cele ale societății în care trăiam. De câteva ori am crezut că nu avem locuri pentru încă un om în plus, dar, de fiecare dată când voiam să închid ușa casei, mi se arătau cele mai vulnerabile suflete în ochii cărora citeam speranța. Contrar a ceea ce credem, limitele noastre se pot întinde foarte tare. Atât inimile, cât și creierul nostru, au capacitatea de a se dezvolta în continuu și de a primi noi și noi provocări.”
Tilde crede că există o mare diferență între un actor de circ care își asumă riscuri din propria dorință și cineva care fuge pentru a-și salva viața. „Cineva care fuge, fuge pentru că nu are de ales. Totuși, modul în care aceste două persoane gestionează riscul este același. Omul care fuge cunoaște sentimentul fricii, dar, totodată, și pe cel al curajului. Doar gândul că totul va fi bine îl face să meargă mai departe, întocmai ca un actor de circ. Și unul, și celălalt, știu că încrederea în sine și în cei de lângă tine e o necesitate care nu face posibilă nicio altă alegere; planificarea, pregătirea și organizarea sunt vitale, iar abilitatea de a gestiona neprevăzutul arată cât de important este să fii atent în orice moment.”
Circul contemporan – o nouă formă pentru arte ale spectacolului (teatru, dans și acrobație) și o nouă direcție pentru educația alternativă
Pentru Tilde, circul contemporan este forma preferată de artă, despre care spune că e în continuă evoluție și se inspiră din multe alte forme ale artei spectacolului.
„Când mă gândesc la Cirkus Cirkör mă gândesc la o inimă mare, cu două camere: una este partea educațională, iar cealaltă este partea artistică. Numele nostru este derivat din forma suedeză a cuvintelor franceze care se traduc prin „inima circului”, Cirque Coeur. Valorile de bază, disciplinele de circ și, în special, numeroșii oameni implicați, sunt oxigenul și sângele pompat în inima Cirkör și care fac compania ceea ce este azi. Punem multă energie în partea pedagogică, însă arta și educația se inspiră reciproc. Deci, la Cirkus Cirkör, nu doar călătorim prin întreaga lume cu spectacolele noastre, ci îi învățăm și pe alții, prin Școala Secundară Superioară – Circusgymnasiet), lucrând cu aproximativ 70 de educatori și artiști independenți de circ cu care am instruit anual aproximativ 30.000 de copii ce se aflau în diverse stadii de pregătire fizică.”
Pe 23, 24 și 25 noiembrie, Cirkus Cirkör și spectacolul LIMITS se va juca pentru prima oară în România pentru publicul timișorean.
„În momentul în care am creat spectacolul, cultura românească a fost și ea o sursă de inspirație pentru noi. Tocmai de aceea suntem foarte fericiți că, într-un final, vom ajunge în România. Sperăm ca publicul prezent să se lase inspirat de ceea ce va vedea pe scenă și că oamenii sunt gata de o confruntare cu ei înșiși și cu limitele lor.”, conchide Tilde Björfors.
La Sala Constantin Jude (Olimpia) din Timișoara, spectacolul „Limits” se joacă din 23 până pe 25 noiembrie. Biletele costă 40, 70 și 100 de lei și pot fi achiziționate online pe www.eventim.ro sau direct de la punctele de vânzare din rețeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Cărturești și Humanitas, benzinăriile OMV și casieria Teatrului Național Timișoara. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina web dedicată evenimentului și pe pagina de Facebook a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.
(921927)
Citiți principiile noastre de moderare aici!