Deși aprobat, proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii unui acord cu IFC pentru construirea unui nou Spital Municipal pe Calea Torontalului a stârnit discuții intense – chiar destul de pasionale pe alocuri – în plenul Consiliului Local Timișoara. Pe de o parte, primarul Dominic Fritz a spus că este vorba despre „un proiect cât se poate de serios”. Pe de altă parte, consilierii locali din opoziție nu s-au convins că nu este vorba, măcar parțial, și de o „petardă electorală”.
„Mă bucur foarte mult că în acest moment putem să supunem aprobării acest proiect. Este un proiect la care mulți colegi din Primăria Municipiului Timișoara au muncit mult în ultima perioadă. Suntem foarte conștienți că suntem în mijlocul unei campanii electorale. Unii spun sau se gândesc că acuma votăm doar un lucru simbolic care oricum nu se va întâmpla, alții poate au interes să atace. Vreau să vă spun că acest proiect este cât de poate de serios. M-ași fi dorit să îl votăm acum unul sau doi ani. Motivul este că am așteptat o schimbare legislativă în Legea Parteneriatului Public – Privat care a trenat foarte mult în parlament și care a întârziat cu peste un an. Dacă această schimbare legislativă s-ar fi votat mai repede, atunci și noi am fi putut vot acest proiect mai repede”, a declarat Dominic Fritz.
Fritz a vorbit și despre estimările celor de la IFC privind noul spital, aceste detalii find prezentate de reprezentanții primăriei în urmă cu câteva zile.
„Petardă electorală”
Evident, așa cum a anticipat Fritz, au fost și discuții. Au adus critici Roxana Iliescu de la PRO România și Dan Diaconu și Cosmin Tabără de la PNL. Aceștia nu au criticat neapărat inițiativa construirii, colaborarea cu IFC sau alte probleme de fond, ci mai degrabă aspecte de formă. Roxana Iliescu, de exemplu, s-a legat de faptul că „proiectul a plecat greșit încă din start”. Aceasta a remarcat creșterea tarifului plătit către IFC, de la 100.000 – în urmă cu doi ani – la 250.000 de euro, în prezent. În plus, există și o prevedere care prevede un „onorariu de succes al proiectului” de 1,25 milioane de euro. Consiliera locală nu înțelege justificarea acestor sume.
Dan Diaconu, pe de altă parte, a spus că prețul de 250.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate nu este exagerat. Acesta, însă, se îndoiește că un parteneriat public-privat poate duce și la finalizarea propriu-zisă a construcțiilor. Curtea de Conturi a Uniunii Europene, a explicat acesta, într-un raport al său, că prin parteneriate public-private s-au pierdut peste un miliard de euro. Acesta a adus în discuție și Legea 7/2024, cea invocată de Fritz, pe care i-a recomandat-o acestuia să „o mai citească”. Modificările aduse de aceasta „nu v-au împiedicat să semnați acest contract în urmă cu un an sau doi”, a spus, printre altele, acesta. Pentru a „lăsa motivul electoral” și „aborda un vot corect”, Diaconu a cerut și câteva cifre concrete. A primit, în schimb, un răspuns înfocat din partea primarului.
„Dacă cineva are răbdare, poate vom mai vedea o generație care să ducă mai departe acest proiect. Asta este partea importantă și interesantă. (…) Primul leu din bani publici va fi virat în ziua în care primim cheia spitalului. (…) Uitați-vă la toate proiectele de spitale. Vorbim ca și cum statul român ar avea un uriaș succes în a construit spitale. (…) Astăzi, în România, autoritățile publice – includ aici și aparatul de specialitate al primarului din Timișoara – nu este în stare să ducă la bun sfârșit aceste proiecte foarte bine. Sunt foarte, foarte multe tipuri de parteneriate public-private. Nu vorbim despre un spital privat! Este o clădire pe care o firmă din Timișoara o va ridica din banii lor și abia în ziua aia, când vor termina, vom avea o obligație de plată”, a spus Fritz.
Cum nu a primit datele concrete cerute, Diaconu a concluzionat că inițierea proiectului în acest moment – nu neapărat proiectul în sine – este „o petardă electorală”. Alte discuții au fost și în legătură cu costul per pat, dar până la urmă proiectul a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.
Vă amintim, colaborarea primăriei cu IFC a început în urmă cu doi ani, când a fost aprobat HCL 198/2022 privind „oportunitatea inițierii demersurilor necesare realizării obiectivului nou de investiție «Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara» în contextul colaborării cu Corporația Financiară Internațională – IFC”. Această entitate, „aripa” Băncii Mondiale, care se ocupă de investiții, și-a propus atunci să facă mai multe studii. Acum, prin proiectul aprobat aici, s-a angajat, practic, să ducă mai departe proiectul primăriei până la momentul găsirii unei firme care să proiecteze și execute lucrările. Mai multe detalii AICI.
Trimite articolul
XEu zic sa nu se mai faca in an electoral, sa nu le pice greu la stomac peleleilor
cine e gunoiul care a votat impotriva ?
Politicieni de doi bani!
Discuții despre acest spital, se poarta de mai bine de 30 de ani si cred ca in ritmul asta se vor purta încă pe-atât!
Da puneți mana si-l faceți înainte sa păreți in fata lumii, precum soacrele si nurorile in discuțiile despre drobii de sare!
PS
Si faceți si ferestre, ca sa intre lumina in sediile de partid, unde intrați obosiți de importanta, de parca cărați fotonii cu cotărița!
e un proiect cat se poate de serios folosit ca petarda electorala dar in sine este vorba de neocolonialism, sau cum sa extraga niste unii niste alti purcoi de bani de pe romani.
daaa, un nou spital municipal. poate ne zice domnu’ frigz ceva de problemele penale de la actualul spital municipal? ceva despre taticii lu malita ori dragoi? nu? are treaba, e in campanie, se plimba prin parc sa-si faca poze cu cetatenii? nu mai e luptator anticoruptie, gata? nu se mai indigneaza cand sunt cazuri concrete din ograda pastorita de el? ca sa vezi, un nou spital municipal. zic sa inceapa cu abuzul latcaului la adresa directorului pus sa semneze “ca primaru” ceva cu care nu era de acord. ca asa intelege latcaul de corporatie, sa impuna sibalternului sa gireze prin semnatura toate mizeriile decise de “conducere”. latcau, vezi ca ai ceva treaba vu agentia nationala de integritate, poate faci un pas in spate pana sa-ti dovedesti nevinovatia? nu?