Mai exact, au fost notificate primăriile municipiilor Timișoara și Lugoj, primăriile orașelor Jimbolia, Deta, Făget și Sânnicolau Mare, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Sănătății și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Momentan, nu au fost date amenzi, doar termene de rezolvare a neregulilor.
„Principale constatări:
- lipsa cărții construcțiilor la toate spitalele; implicit, nu putem urmari ce s-a intervenit, modificat, spart; de aici porneste orice discutie pe acest subiect.
- multiple degradări, chiar majore la unele construcții;
- lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru unele corpuri ale spitalelor;
- instalații electrice necorespunzătoare sau improvizate, corpuri de iluminat fără elemente de protecție și doze de derivație fără capac;
- nu sunt îndeplinite condițiile igienico-sanitare la spațiile din spitalele care necesită lucrări de extindere, reparații, reabilitare, renovare”, transmite prefectul Mihai Ritivoiu.
ISU Timiș a mai constatat că în majoritatea spitalelor nu este constituit Serviciul Privat pentru Situații de Urgență. În plus, în unele cazuri nu este permis accesul mașinilor de pompieri de mașinile parcate la intrare, unii hidranți nu funcționează, lipsesc sisteme de alarmă, evacuarea este îngreunată de ușile strâmte, că panourile electrice nu au dispozitive de protecție, iar în unele locuri se fumează la interior.
Atenție sporită la Maternitatea Odobescu
Informarea prefecturii vizează în mod special Maternitatea Odobescu, închisă parțial la începutul lunii decembrie, după ce în baia unui salon a căzut tavanul. Activitatea unității sanitare – a părții de Obstetrică, nu și a celei de Ginecologie – a fost suspendată temporar, iar toate gravidele și urgențele au fost redirecționate către Maternitatea Bega a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.
„În acest timp, trebuie demarate lucrările de refacere a structurii clădirii. Totodată, la data controlului s-a verificat din punct de vedere igienico-sanitar blocul alimentar de la demisol, a cărei activitate nu a fost suspendată. S-a constatat faptul că grupul sanitar aferent personalului blocului alimentar prezintă zone de mucegai, pereți scorojiți și necesită igienizare. S-a dispus igienizarea spațiului grupului sanitar din blocul alimentar conform programului de conformare”, a mai transmis prefectul.
Potrivit raportului prefecturii, de la închiderea Maternității Odobescu, 25 de infirmiere și asistente medicale s-au transferat la Maternitatea Bega. Tot aici, se mai vorbește despre eventuale relocări ale unor secții.
Vă reamintim, tavanul din baia unui salon al Maternității Odobescu s-a prăbușit în 1 decembrie 2024, iar practic de atunci clădirea cu Obstetrica este închisă. La două zile după incident, în urma unor articole de presă, primăria anunța că nou-născuții internați au fost transportați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, iar cazurile noi sunt redirecționate către Maternitatea Bega. Joi, 16 ianuarie, este organizat și un protest al angajaților care doresc alocarea unei clădiri noi.
Trimite articolul
Xaha. imi aduce si mie cineva aminte de ce merita votat unipartidul romanesc? e si georgescu parte din unipartid, stati voi linistiti. nu putem decat sa speram ca-i prinde un dezastru pe toti cand sunt adunati gramada, alta scapare nu avem.