Sănătatea nu mai este de mult timp un serviciu gratuit, pentru nici o persoană, asigurată sau nu. Indiferent că firma la care lucrează îi plăteşte asigurările de sănătate sau că nu este angajat şi le plăteşte el singur, ajuns pe patul de spital, un timişorean scoate din buzunar bani pentru pansamente, medicamente sau amabilitatea personalului medical sau auxiliar. De anul viitor însă, vor exista (şi) coplăţi: la medicii de familie, la cabinetele specialiştilor, dar şi în spitale. Este (în continuare) o nebuloasă cine şi cât va plăti şi pentru ce.
Marile noutăţi ale anului viitor în sănătate vizează însă transformarea spitalelor în societăţi sau fundaţii şi înfiinţarea caselor de sănătate private. Cristian Careba, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, face precizări legate de noutăţile şi priorităţile anului viitor în sănătate: „Aşteptăm noua lege a sănătăţii, care urmează să reglementeze transformarea spitalelor timişene în societăţi sau fundaţii şi, mai ales, înfiinţarea caselor de sănătate private. De asemenea, anul viitor vor fi implementate diferite coplăţi pentru pacienţi, iar detaliile aplicării lor se vor afla după apariţia Normelor metodologice, unde se va vedea care sunt serviciile medicale incluse în pachetul de bază, care va fi exact cuantumul fiecărui serviciu pentru care se va aplica co-plata. Tot anul viitor, Casa de Asigurări de Sănătate va avea o suplimentare a bugetului pe sănătate de 7,7 la sută, o sumă care sperăm să vină în ajutorul asiguraţilor şi, tot în 2012, urmează să fie implementat sistemul informatic. Vor fi introduse cardurile electronice, proiect ce urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului viitor, cu tot ce înseamnă emiterea cardurilor, distribuirea la asiguraţi, introducerea dosarelor electronice în sistem”. Pentru CJAS Timiş, priorităţile anului viitor ţin de eficientizarea actului medical. „Vrem să oferim asiguraţilor servicii medicale de calitate, să scădem timpul de aşteptare şi să îmbunătăţim comunicarea între medici şi pacienţi”, a completat Cristian Careba, directorul CJAS Timiş.
În două luni aflăm cât (mai) plătim pentru sănătate
Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui “tichet moderator pentru sănătate”, a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial. Publicarea a fost doar primul pas pentru introducerea coplăţii. Urmează elaborarea normelor de aplicare. Acestea trebuie să fie gata în 60 de zile. Teoretic, fiecare cetăţean care ajunge la medic peste două luni va trebui să plătească în plus pentru serviciile medicale. Contribuţia se va plăti suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate şi nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale.
Potrivit legii, “după atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată”. De la acest sistem urmează să fie scutiţi aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenţi şi unii pacienţi. Este vorba despre copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună. Specialiştii afirmă că o asigurare medicală privată nu oferă scutirea de la coplată. Conform datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane, iar prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate.
Servicii plătite
La adoptarea proiectului de către Guvern, în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii preconiza o sumă de cinci lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat şi 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu zece lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 de lei. De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 de lei. Nu se va plăti nimic în plus pentru naştere, pentru şedinţele de chimioterapie, radioterapie, hemodializa, dializă, tratamente pentru diabet, cancer, hepatită.
Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a mai angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi. Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciiilor medicale cât şi pentru achiziţionarea tichetului moderator de sănătate. Potrivit noilor prevederi, documentul prin care se face dovada coplăţii pentru serviciile medicale este “tichetul moderator pentru sănătate”. Modelul acestui formular cu regim secial şi modalitatea de utilizare vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!