„Suntem în imposibilitatea de a semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiș pentru trimestrul doi, deoarece suma pe care ne-au oferit-o este foarte mică, mult sub ce se realizează la nivelul spitalului. Noi am sperat ca de la 1 aprilie să înceapă un contract nou și să putem să negociem pe un contract nou. Ei au venit cu un act adițional, în condiții foarte defavorabile spitalului nostru.
De joi, dacă nu ne înțelegem cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș, nu mai putem asigura teoretic niciun fel de serviciu. Teoretic vom asigura doar urgențele. Prin specificul spitalului de boli infecto-contagioase și pneumoftiziologie nu ai unde să-i redirecționezi pe pacienți. Oamenii sunt cu afecțiuni acute, nu sunt cu afecțiuni cronice, pe care îi poți redirecționa”, spune managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Voichița Lăzureanu.
CJAS Timiș a propus spitalului de boli infecțioase 4.380.000 pe trei luni – trimestrul doi – aprilie, mai, iunie. Spitalul, conform managerului său, are nevoie de minim 6 milioane de lei. Cu tot cu anul 2015, spitalul din Timișoara are peste 3 milioane de lei datorii. Din banii aceștia se plătesc salarii, curent, gaz, mâncare.
„Suntem puși în situația de a sista actul medical și de a rezolva doar urgențele medicale. În Casa de Asigurări nu avem un partener de discuții. Avem datorii foarte mari la furnizori. Vom asigura doar urgențele. Ne vedem obligați să asigurăm doar urgențele. Noi nu avem cum să lăsăm medicii fără salarii”, spune Cristian Oancea, director medical al spitalului.
Marți, Casa i-a notificat pe cei de la „Victor Babeș” că de la 1 aprilie nu mai sunt în contract cu ei. Reprezentanții spitalului spun că nu au un partener de discuție în Casa de Asigurări.
„Am refuzat să semnăm actul adițional pentru aprilie-mai-iunie, tocmai datorită subcontractării propuse de către ei, la care nu am fost chemați la nicio mediere, nicio negociere”, spune managerul spitalului.
Spitalul a tratat, în 2015, 6.150 de pacienți, ceea ce înseamnă 13.807.000 lei, și i s-a facturat (decontat) de către CJAS Timiș 5.391 pacienți – echivalentul a 11.734.000 lei. Un deficit, doar pe 2015, de peste 2 milioane de lei. În 2016, au fost realizate și validate 1.619 de cazuri, peste 3,5 milioane de lei și decontate 1.299 – 2,9 milioane lei, o diferență (deficit) de aproape 670.000 lei.
Acum sunt internați 157 de pacienți în spital. Cei care vor putea fi externați, vor fi externați. Vor mai fi probabil și externări la cerere.
„Îi vom trata de mâine, dar o să încercăm să ne limităm doar la urgențe. Dacă vine o mămică cu copil de șapte luni cu o boală infecto-contagioasă, atunci medicul nu îl va putea trimite acasă. Noi nu cerem de la casă decât regularizare la zi a pacienților internați, validați și nedecontați”, spune managerul spitalului.
„Avem serviciu de Terapie Intensivă, am patru pacienți pe ventilator, ventilați mecanic. Am bloc operator cu pacienți care au nevoie de intervenții. Pacienți cu HIV, cu TBC, supurații pulmonare, pacienți care nu pot fi lăsați în colectivitate”, a declarat managerul spitalului.
Spitalul are 340 de angajați, care, cel puțin deocamdată, nu își vor primi salariile.
Din 6.273 de pacienți în 2015, care au fost tratați la „Victor Babeș”, 5.530 sunt din Timiș, restul sunt din Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Olt, Vâlcea și alte județe, aproape din toată țara.
UPDATE. Conducerea CJAS Timiș se va întâlni cu reprezentanții spitalului. Casa de Asigurări: Gestionarea fondurilor alocate unei unități sanitare este strict responsabilitatea managerului de spital.
„Mâine dimineață, conducerea CJAS Timiș se va întâlni cu reprezentanții Spitalului Victor Babeș pentru a discuta despre situația de la acest spital. Casa de Asigurări a oferit soluții echipei manageriale de la Victor Babeș, respectiv mutarea sumelor din luna iunie pentru luna aprilie și mai. Rămâne la latitudinea managerului de spital dacă dorește acest lucru și dacă dorește să acorde servicii medicale pacienților care li se adresează.
Gestionarea fondurilor alocate unei unități sanitare este strict responsabilitatea managerului de spital. Casa nu are posibilitatea legală de a aloca fonduri peste valoarea de contract asumată de conducerea spitalului Victor Babeș”, a declarat Mariana Marcu, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!