Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, Voichița Lăzureanu, a spus, inițial, că va închide de luni, 3 aprilie, spitalul, din cauza datoriilor acumulate și din pricina contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, care nu acoperă prin fondurile alocate cazurile tratate în unitatea sanitară. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a intervenit în problemă și a spus că lipsa fondurilor se va rezolva, prin urmare reprezentanții spitalului au decis ca unitatea sanitară să rămână deschisă și să interneze în continuare pacienți. Reprezentanții spitalului au refuzat semnarea unui nou contract cu CJAS Timiș, de la 3 aprilie.
„În cursul serii de ieri m-a sunat domnul președinte de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am avut o teleconferință cu dânsul și cu directorul medical, cu Cristi Oancea. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și-a dat cuvântul de onoare că ne vom întâlni la Comisia de Mediere și se vor găsi portițe pentru a ni se deconta sumele din 2016, că vom merge pe o valoare de contract legală, că rămân doar sumele din 2013, pe care vedem cum le vom recupera. Rugămintea lor este să nu aibă pacienții de suferit. Am hotărât de comun acord să continuăm să acordăm servicii medicale până când se va întruni comisia de mediere. Dacă la acea comisie de mediere vom ajunge la un numitor comun, atunci vom semna contractul cu CJAS undeva la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
Comisia de mediere la nivel național din care face parte reprezentantul spitalului, al casei județene, al autorității locale și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se va întruni cel mai probabil la mijlocul acestei săptămâni pentru a găsi o soluție pentru a debloca situația.
Dacă nu se va ajunge la o soluție, decizia închiderii spitalului va reveni în actualitate.
Reprezentanții spitalului au refuzat semnarea contractului cu CJASTM începând din luna aprilie pentru că suma pe care o va primi unitatea sanitară este insuficientă pentru a supraviețui.
Conform reprezentanților spitalului de la Pădurea Verde, suma nedecontată de CJASTM este de 4.852.275 lei (2.686 cazuri) pentru perioada 2013-2016, însemnând contravaloarea serviciilor medicale DRG efectuate (servicii medicale în spitalizare continuă, cazuri acute), validate, dar nedecontate. La această sumă se adaugă şi 625.736 lei (273 cazuri) pentru perioada 01.01.2017-28.02.2017, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale DRG efectuate, validate şi nedecontate.
Pe perioada 01-28 martie 2017 sunt deja externate în regim DRG peste numărul contractat 132 cazuri în valoare de 302.554 lei. Total perioada 01.01.2013-28.03.2017 suma nedecontată este de 5.780.565 lei (3.091 cazuri), contravaloarea cazurilor efectuate, validate şi nedecontate. La aceasta se mai adaugă şi cazurile efectuate, dar nevalidate de CJASTM şi nedecontate. Din cauza subfinanţării spitalul are la 31 decembrie 2016 înregistrate plăți restante de 2.994.971 lei, din care 2.011.936 lei arierate (datorii mai vechi de 90 de zile). La 29.03.2017 înregistrăm plăți restante de 3.591.134 lei, din care arierate 2.482.825 lei. Din această cauză, cheltuielile de administrare şi funcţionare nu sunt achitate pentru decembrie, ianuarie şi februarie, iar furnizorii nu mai onorează comenzile.
Și Primăria Timișoara a alocat o sumă de 1,2 milioane de lei din buget pentru plata utilităților spitalului.
Articole pe aceeași temă:
Primarul Timisoarei si managerul de la Babes – memoriu catre CJAS pentru salvarea spitalului
Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara isi inchide portile. Nu mai sunt bani, numai datorii
Citiți principiile noastre de moderare aici!